TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w całości – soczysta karkówka z piekarnika 

Soczysta karkówka pieczona w całości to doskonały pomysł na coś pysznego. Pachnąca majerankiem mięciutka karkówka z piekarnika sprawdza się zawsze. Karkówka na ciepło jest idealna na obiad, a jak pokroisz ją w cienkie plasterki, to masz karkówkę na kanapki. Domowa karkówka pieczona jest jednym z tych mięs, które u nas w domu nie potrzebują reklamy – wystarczy, że Paweł zapyta, kiedy będzie karkówka z piekarnika na obiad i od razu wiadomo, że zaraz pójdzie do sklepu po świeżutką karkówkę wieprzową.

karkowka-pieczona
Doskonała karkówka pieczona w całości to nasz sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku i pewniak na wszystkie okazje, bo pieczona karkówka wychodzi zawsze pyszna.


Domowa pieczona karkówka z piekarnika z czosnkiem i majerankiem 

  • około 1,5 kg karkówki wieprzowej,

  • 4-5 ząbków czosnku,

  • 2 łyżki majeranku,

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku,

  • 2 łyżki oleju,

  • opcjonalnie: worek/rękaw do pieczenia lub żaroodporne naczynie do pieczenia z pokrywą.


Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie 

Karkówka do pieczenia powinna być świeża,

Jak przygotować karczek do pieczenia? Mięso opłucz krótko pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem.

Natrzyj karkówkę przyprawami. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem, majerankiem, ostrą lub słodką papryką, solą i pieprzem. Dokładnie natrzyj karkówkę przyprawami.

Marynowanie karkówki wieprzowej. Zawiń mięso ciasno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc, naszym zdaniem absolutne minimum to 8 godzin.

Karkówkę do pieczenia polecam marynować co najmniej 12 godzin, im dłużej, tym lepiej. Zamarynowany karczek wieprzowy w lodówce może leżeć nawet dwie doby.

Pieczenie karkówki w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym. Włóż zamarynowany karczek do rękawa do pieczenia, zrób kilka dziurek w folii i ułóż w brytfance. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka góra – dół) przez około 2 godziny 15 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozetnij i rozchyl folię, żeby mięso się zrumieniło. Rozcinając folię, trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć się gorącą parą.

Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika, ale zostaw, w rękawie, dopóki karczek nie ostygnie – dzięki temu pozostanie naprawdę soczysty.

Do czego pasuje marynowana pieczona karkówka? Tak przygotowana soczysta karkówka pieczona świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To wspaniałe mięso pieczone na niedzielny obiad, ale również polecam pieczoną karkówkę na kanapki. Po schłodzeniu karkówka na zimno kroi się idealnie w cienkie plasterki.


Udostępnij przepis na karkówkę z piekarnika 

Podoba Ci się nasz najlepszy przepis na karkówkę pieczoną w piekarniku? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. A Ty wolisz klasyczną karkówkę pieczoną w rękawie z ziemniakami i surówką, czy raczej bardziej odświętną – karkówkę z winem albo karkówkę z cydrem?

karkowka-pieczona
Najlepsza karkówka do pieczenia to taka, która jest delikatnie poprzerastana tłuszczykiem. Po wyjęciu z piekarnika taka marynowana pieczona karkówka rozpływa się w ustach.


W jakiej temperaturze piec karkówkę oraz ile piec karkówkę w piekarniku? Podpowiadamy! 

Soczysta karkówka pieczona nie lubi pośpiechu. Najlepiej piec ją w temperaturze około 160–170 stopni, bo wtedy mięso powoli dochodzi, zachowując soczystość. Czas pieczenia zależy od wagi kawałka – średnio przyjmuje się około 90 minut na każdy kilogram mięsa.

Jeśli chcesz zrobić karczek pieczony szybciej, to w temperaturze 180 stopni przelicznik wynosi 60 minut na 1 kg mięsa.

Pamiętaj tylko, że to orientacyjny przelicznik czasu pieczenia karkówki. Zawsze warto sprawdzić mięso pod koniec pieczenia – jeśli puszcza klarowny sok i jest miękkie, to znak, że soczysta karkówka pieczona, jest gotowa.

karkowka-pieczona


Przyprawy do karkówki – majeranek, czosnek, papryka, rozmaryn, kolendra, gorczyca 

Pieczona karkówka wychodzi zawsze smaczna, pomimo że nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczą podstawowe przyprawy do karkówki. Majeranek podbija aromat mięsa, papryka słodka lub ostra i czosnek dodają lekkiej ostrości, a rozmaryn nadaje ziołową nutę. Kolendra dodaje troszkę świeżości, a gorczyca świetnie przełamuje tłustość mięsa.

Te proste przyprawy do karkówki sprawiają, że soczysta karkówka pieczona pachnie i smakuje obłędnie. Nie musisz jednak dodawać wszystkich przypraw do karkówki, najważniejsze są majeranek, czosnek, pieprz i sól.


Dlaczego karkówka wieprzowa pieczona w całości to sprawdzony przepis na niedzielny obiad? 

Nie ma nic lepszego niż karkówka na ciepło, która rozpływa się w ustach. Tego mięsa, nie da się zastąpić żadnym innym. Ma tłuszczyk, który podczas pieczenia działa jak „smar”. Dzięki temu pieczona karkówka wychodzi zawsze soczysta i miękka, a odpowiednio zamarynowana karkówka pieczona w całości to pewniak na każdą okazję.

Jeśli karkówka pieczona ma w sobie odpowiednią ilość przypraw i jest porządnie zamarynowana, nie potrzebuje już żadnych dodatków.

karkowka-pieczona

 

Marynata do karkówki z piekarnika

Dobra marynata do karkówki to podstawa. Wystarczy trochę czosnku, ostra lub słodka papryka, majeranek, pieprz i sól. Bardzo dobre są też karkówka z winem oraz karkówka z cydrem, ale i tak najczęściej robimy klasyczną wersję.

Najważniejsze jest to, aby karkówkę natrzeć przyprawami i dać jej czas, żeby wszystko wchłonęła. Pieczenie karkówki to już prosta sprawa i nie wymaga częstego zaglądania do piekarnika.

Jeśli masz termometr kuchenny, to optymalna temperatura marynowanej karkówki pieczonej wynosi 75 stopni w środku w najgrubszym miejscu.


Pieczona karkówka w rękawie – prosty sposób na soczysty karczek pieczony 

Karkówka pieczona w rękawie to sposób, który u nas zawsze się sprawdza. Dzięki niemu mięso zachowuje wilgoć i aromat, a Ty nie musisz co chwilę zerkać do piekarnika. Domowa karkówka pieczona przygotowana w ten sposób jest wyjątkowo soczysta, ale też daje piękny, esencjonalny sos. Taki esencjonalny sos to złoto – idealny do polania ziemniaków.

Marynowana karkówka pieczona w rękawie rozpływa się w ustach i nie wymaga niczego więcej poza cierpliwością.

karkowka-pieczona

 

Ziemniaki czy kluski czyli karkówka z dodatkami – z czym podać domową pieczoną karkówkę z piekarnika? 

Nie ma jednej reguły, z czym serwować domową karkówkę pieczoną w całości. Pawła ulubione wersje to karkówka z cebulą, ziemniaki i pieczarki podsmażone na maśle albo karkówka z papryką, marchewką i koperkiem. Na niedzielny obiad świetnie sprawdza się doskonała pieczona karkówka z warzywami.

Do tego mięsa pasują nie tylko ziemniaki. Nam bardzo smakuje podana z surówką karkówka z kluskami śląskimi.


Soczysta karkówka pieczona w piekarniku – wspaniałe mięso pieczone na każdą okazję 

Karkówka na specjalne okazje to u nas wybór numer jeden, ale równie dobrze sprawdza się na co dzień. Karkówka na ciepło to idealny pomysł na obiad, karkówka na zimno z powodzeniem pełni rolę domowej wędliny. Wystarczy pokroić w cienkie plastry i masz gotowe mięso na kanapki.

karkowka-pieczona
Domowa karkówka pieczona to mięso wielozadaniowe – podasz ją na zarówno na obiad z ziemniakami i sosem chrzanowym, jak i jako domową wędlinę. Soczysta karkówka z piekarnika sprawdzi się na każdą okazję.

Karkówka przepisy – każdy znajdzie coś dla siebie 

Wystarczy wpisać e Google "karkówka przepisy", żeby zobaczyć, że możliwości są setki. Karkówka z grilla w sezonie letnim, karkówka na kanapki do pracy, karkówka na zimno na święta czy marynowana karkówka pieczona w rękawie na rodzinny obiad to tylko kilka opcji. Pyszna jest karkówka w sosie śliwkowym oraz karkówka z grilla w sosie słodko kwaśnym.

Pyszna domowa karkówka pieczona polecana jest na każdą okazję. Nie trzeba jej reklamować, bo dobrze zrobiona karkówka rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.


Karkówka pieczona ma ogromną zaletę – zawsze wychodzi 

Pieczenie karkówki to zawsze gwarancja sukcesu, jeśli tylko dasz jej czas na zamarynowanie. W efekcie na stole ląduje soczysta karkówka pieczona, która pachnie przyprawami do karkówki i wygląda tak, że nikt nie potrafi się oprzeć.

Właśnie za to uwielbiam marynowaną karkówkę pieczoną w rękawie – za prostotę, niezawodność i za to, że to naprawdę wspaniałe mięso pieczone, które nigdy się nie nudzi.


Czy karkówka i karczek to to samo? 

Karkówka i karczek to dokładnie ten sam kawałek mięsa – część wieprzowiny z górnej części szyi. Różnica jest tylko w nazwie, jedni mówią karczek pieczony w piekarniku, a inni karkówka pieczona w piekarniku. Najlepsza karkówka do pieczenia to ta z delikatnym przerostem tłuszczu.

karkowka-pieczona
Karkówka pieczona.

Komentarze