Watermelon juice - orzeźwiający napój z arbuza

Nauczyliśmy się pić ten napój na Sri Lance - Sabeetha przygotowywała go. zawsze na nasze wieczorne spotkania.
Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać  tutaj

Składniki
  •  około 2 kg arbuza bez pestek 
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • kilka świeżych liści mięty 
  • lód w kostkach
  • ewentualnie cukier lub miód
Przygotowanie
Zmiksować w blederze arbuza, imbir i sok z cytryny.
Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i kilka listów mięty.
Podawać schłodzony
Smacznego :)

Żródło





Komentarze

  1. Tesknie za arbuzem, a tu trzeba czekac jeszcze ponad miesiac :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze troszkę i się pojawią, w tym naszym zimnym kraju:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i wtedy naprawdę warto zrobic ten napój, mimo zabawy z wypestkowaniem arbuza :)

      Usuń
  3. Uwielbiam arbuza i sok z niego ;) Opijalam sie nim w Dubaju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny napój na upały! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. OOOOO !
    Na pewno kiedyś taki zrobię :)
    Jest dobry na ciepłe dni w sam raz .

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dobry spróbowałem faktycznie najwięcej roboty przy pestko waniu ale do przeżycia smakowo wyśmienite może mniej imbiru a więcej cytryny po za tym dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proporcje imbiru i soku z cytryny zawsze można dostosować do swoich upodobań :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: