TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chleba naszego pszennego ......

Chleb, polski chleb, to coś za czym tęsknię tutaj najbardziej. Owszem w delikatesach w Al-Khobar można kupić tzw. "chleb niemiecki", ale jest to zwykłe marketowe badziewie, chemią pędzone, polskiego chleba w niczym nie przypomina, a następnego dnia jest już czerwstwe.
W Polsce często piekliśmy chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji.

Chleb pszenny - składniki 

proporcje na jeden bochenek
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 325 ml wody
  • 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody
  • olej do wysmarowania formy
  • do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna.

Chleb pszenny - przygotowanie

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.  
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, kilkakrotnie uderzyć ręką, ponownie wyrabiać. uformować bochenek, przełożyć go na lekko posmarowaną olejem blachę do pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie posmarować rozbełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba.
Piec w temperaturze 200 stopni C, przez ok. 50 min.


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych