8/23/2013

Domowa shoarma drobiowa

Domowa shoarma drobiowa to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania).
Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni

Domowa shoarma drobiowa - składniki

porcja dla 3 - 4 osób
  • około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty

    Domowa shoarma drobiowa - przepis

    Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej to zrobić mięso kiedy jest średnio zamrożone.
    Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej)
    Następnie smażyć je na patelni do miękkości.
    Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis. (około 1,5-2 łyżeczek)
    Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem

    2 komentarze:

    1. Z chęcią dziś spróbuję, zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. najcieńsze paski to to nie są ;)

      OdpowiedzUsuń

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Drukuj lub zapisz przepis