Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu

Jako przyprawa imbir jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też ze swoich właściwości leczniczych, zwłaszcza jako środek łagodzący dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu.
Rozgrzewając organizm.imbir poprawia krążenie krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi ulgę w przeziębieniach.
W Arabii Saudyjskiej, sąsiednim Bahrajnie i Omanie na przeziębienia i grypę podaje się mleko imbirowe.

Działa doskonale :)


Mleko imbirowe - składniki

  • 5-7 cm kawałek imbiru  
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • cukier lub miód do osłodzenia 
  • ewentualnie 2 nieduże banany i szczypta cukru waniliowego

Mleko imbirowe - przygotowanie

Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki.
W małym rondelku zagotować wodę i dadać imbir. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 7-9 minut, do czasu aż woda nabierze zółtawego koloru. Wyjać imbir i wyrzucić, a wodę odlać do szklanki.
W rondelku zagotować mleko, dodać wodę imbirową, osłodzić miodem lub cukrem.

Uwaga - jeśli napój ma być pożywny, to po przestudzeniu mleka (powinno być chłodne) zmiksować je z bananami i szczyptą cukru waniliowego

Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu


rozgrzewa cały organizm.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
rozgrzewa cały organizm.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
imbir jest używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych, - See more at: http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci#sthash.bDkKhs7N.dpuf
imbir jest używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych, - See more at: http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci#sthash.bDkKhs7N.dpuf

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: