Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu
Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu
Rozgrzewający napój z imbirem.
    Mleko imbirowe przepis na zdrowy i rozgrzewający napój. Ciepła szklanka
    mleka jest świetna dla zdrowia, ale dodanie do niej przypraw i ziół może
    dodatkowo wzmocnić jego właściwości. Imbir jest pełen dobroczynnych
    przeciwutleniaczy i minerałów, które są pomocne w zwalczaniu sezonowych
    alergii, przeziębienia, przekrwienia i bólu gardła. Imbir, podobnie jak
    orkisz
    jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też jako środek łagodzący
    dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu. Rozgrzewając
    organizm.imbir poprawia krążenie krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi
    ulgę w przeziębieniach. W Arabii Saudyjskiej, sąsiednim Bahrajnie i Omanie
    na przeziębienia i grypę podaje się mleko imbirowe. Działa doskonale
  
Mleko imbirowe
- 5-7 cm kawałek imbiru
 - 3 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki wody
 - cukier lub miód do osłodzenia
 - ewentualnie 2 nieduże banany i szczypta cukru waniliowego
 
Mleko imbirowe przepis
  Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki.
  W małym rondelku zagotować wodę i dadać imbir. Doprowadzić do wrzenia, a
  następnie zmniejszyć ogień i gotować 7-9 minut, do czasu aż woda nabierze
  zółtawego koloru. Wyjać imbir i wyrzucić, a wodę odlać do szklanki.
  W rondelku zagotować mleko, dodać wodę imbirową, osłodzić miodem lub
  cukrem. 
Jeśli napój ma być pożywny, to po przestudzeniu mleka (powinno być chłodne) możesz zmiksować je z bananami i szczyptą cukru waniliowego.



Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych