Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku

Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne.
Wpadłem jednak na świetny pomysł i zaserwowałem guacamole - smaczną i zdrową meksykańską pastę z awokado. O dziwo Ola, która nie lubi warzyw i owoców zażyczyła sobie.... powtórkę :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało

Guacamole - pasta z awokado - składniki

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 zielona papryczka chili (tutaj najpopularniejsze jest chili z Indii, piekielnie ostre więc dałem połowę)
  • 1 mała cebula 
  • 1 lub 2 ząbki czosnku (to zależy od preferencji kulinarnych)
  • 2  łyżki oliwy
  • sok z połowy limonki lub sok z 1/4 cytryny (dodawać powoli zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi)
  • sól i pieprz do smaku

Guacamole - pasta z awokado - przygotowanie

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką, dodajemy sok z limonki lub cytryny, aby nie ściemniał i dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy
Cebulę, chili, czosnek i pomidory bardzo drobno siekamy i wraz z oliwą dodajemy do pasty.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem
Podajemy z chipsami, tortillą, grzankami lub... pieczywam.

Guacamole doskonale pasuje także do grillowanych mięs i krewetek


Komentarze

  1. Wiesz zapewne, ze guacamole roznie sie przyrzadza w roznych czesciach Ameryki Lac i Pd.
    Na super sipcy np sposb np do avocado dodaje sie cilantro (ichnia pietruszka, dla mnie smierdoli kocimi sikami troszeczke:)) i jalapenos. Buzke wykreca. Oczywiscie wszystko sie miksuje w soku z limonki.
    Albo z Peru: avocado moksuje sie z pomaranczem. To jest dopiero ciekawy smak, do gram crackers:)
    Od Kolezanek, rodem z Meksyku wiem, ze w sumie co dom to inny sposob na guacamole. Podobnie mowia moi perowianscy znajomi, To taki bieda-dip. Cokolwiek zlapiesz w ogrodzie miksujesz z avovado.
    A wyobrazasz sobie z mango?
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: