TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Przyprawa do piernika

Ponieważ Paweł ma (jak zauważyliście w poście Piernik Dominy) problem ze zrobieniem dla mnie piernika, więc jako Bardzo Dobra Żona postanowiłam Mu ułatwić życie dodając przepis na przyprawę do piernika, w skład której wchodzą składniki dostępne w każdym sklepie.
Tym samym nie będzie miał już argumentów, że nie może mi upiec ciasta.
Pozostałe problemy też rozwiązałam:
- temperatura na zewnątrz nie ma wpływu na pieczenie, bo w domu jest klimatyzacja
- dbanie o to abym nie przytyła, to też żaden argument, bo nie muszę przecież zjeść od razu całego - zresztą  z piernikami jest tak jak z winem - im starsze tym lepsze.

Przyprawa do piernika - składniki

  • 4 - 5 łyżeczek mielonego cynamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka stołowa mielonego kardamonu 
  • 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki całych goździków
  • 2- 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 mały liść laurowy
  • duża szczypta mielonej kolendry
  • opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżka stołowa suszonej skórki pomarańczowej

Przyprawa do piernika - przygotowanie

Pieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść laurowy zmielić w młynku do kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wymieszać. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. 
Na 1 kg mąki dodajemy 3-4 łyżeczki przyprawy.


Komentarze

  1. A ja od piernika wolę zdecydowanie ciasto marchewkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe jest super :D również nie jestem miłośniczka piernika.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych