12/25/2020

Kawa piernikowa

Kawa piernikowa

świąteczna kawa z korzennymi przyprawami.

Kawa piernikowa, świąteczna kawa z korzennymi przyprawami to aromatyczny napój, który przygotujesz w kilka minut. Wystarczą ogólnie dostępne składniki, o tej porze roku zapewne masz je w domu. Czarna albo z mlekiem, dosłodzona do smaku miodem lub cukrem cudownie podkreśla magię świąt.

Przepis na kawę piernikową ma tak dobrane proporcje, aby smaki wzajemnie się nie przytłaczały. Dzięki temu kawę z korzennymi przyprawami możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do każdego ciasta. Mieszanka jest gotowa do użycia w około 30 minut po przygotowaniu. 

Kawę piernikową możesz zaparzyć tradycyjnie albo w kawiarce lub ekspresie. Jeżeli nie dysponujesz żadnym sprzętem do parzenia kawy, wykorzystaj zwykły garnek.  Jak zaparzyć kawę w garnku opisałam w przepisie kawa z garnka po meksykańsku

kawa-piernikowa
Kawa z przyprawami korzennymi smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

Kawa piernikowa

Poniższe proporcje wystarczą na zaparzenie około 14-16 porcji kawy. 
Mieszankę kawy piernikowej możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 3 miesiące.
  • 125 g mielonej kawy, to 14 płaskich łyżek stołowych
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika albo podane niżej przyprawy
    • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
    • pół łyżeczki mielonego imbiru 
    • pół łyżeczki mielonych goździków 
    • ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
    • 3 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • kawę piernikową możesz udekorować bitą śmietaną  lub startą na tarce czekoladą

Kawa piernikowa przepis

1. Wymieszaj dokładnie zmieloną kawę z przyprawami i odstaw na około 30 minut, aby smaki się wymieszały. 

2. My zazwyczaj robimy piernikowe latte. Proporcje na 2 porcje kawy piernikowej latte to: 2 łyżki stołowe kawy z powyższego przepisu, 200 ml wody, 250 ml mleka, cukier lub miód do smaku i ewentualnie bita śmietana. Proporcje możesz dostosować do swoich upodobań. 

3. Zaparz kawę tak, jak zwykle to robisz np. w zaparzaczu, kawiarce albo w ekspresie. 

4.. Spień mleko. Możesz to zrobić spieniaczem, blenderem albo w wąskim wysokim naczyniu mikserem typu żyrafa. Rozlej spienione mleko do 2 szklanek.

4. Zaparz kawę piernikową i wlej ją do mleka. Osłodź do smaku i ewentualnie udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą albo odrobiną przyprawy do piernika.

kawa-piernikowa
 

Skąd pochodzą przyprawy korzenne

Cynamon, goździki, wanilia i gałka muszkatołowa przywożone przez kupców z Wysp Korzennych (indonezyjski archipelag noszący obecnie nazwę Moluki) od wieków były (dosłownie i w przenośni) na wagę złota. Najpierw zaczęli je stosować Arabowie, do Europy goździki i gałka muszkatołowa trafiły dopiero na przełomie XI i XII wieku wraz z uczestnikami wypraw krzyżowych. Także tutaj stały się synonimem luksusu, a europejska szlachta i arystokracja lubiły chełpić się swoim bogactwem zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia. Z dworów i pałaców korzenne przyprawy trafiły też do klasztorów. W XV wieku mnisi z klasztoru Marienthal we Francji, zaczęli wypiekać na Boże Narodzenie pierniki (pain d’épices) z dodatkiem przypraw korzennych. I tak już zostało do dziś. 

kawa-piernikowa
Kawa piernikowa.


4 komentarze:

  1. O wow!! Wiedziałaś kiedy wrzucić taki post. Ale chcę takiej kawy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawę w takim wydaniu :-) jest aromatyczna i od razu kojarzy się ze świętami i czasem spędzanym z najbliższymi. Przygotowanie nie jest trudne, ale najlepiej trzymać się przepisu, bo wszystko idealnie komponuje się ze sobą. Sprawdza się zwłaszcza w okresie zimowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale również ciekawie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawy możemy modyfikować na różne sposoby. Przede wszystkim możemy zmieniać ich smak pod nasze upodobania i dozować ich moc. Kawa to napój od którego uzależnionych jest wiele osób - nic dziwnego skoro jest taka pyszna i daje energie.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis