12/27/2020

Guacamole

Guacamole

Przepis na meksykańską pasta z awokado. 

Guacamole, pasta z awokado doprawiona sokiem z cytryny lub limonki należy do najpopularniejszych meksykańskich dań. Ta prosta pasta z awokado jest świetnym dodatkiem do imprezowych przekąsek na Sylwestra czy imieniny. Guacamole możesz posmarować krakersy lub pokrojoną na kromki bagietę i przybrać gałązką natki z pietruszki lub kolendry. Jeśli nie masz czasu, to nałóż pastę do miseczki, a obok połóż meksykańskie nachos (chrupiące trójkąciki z mąki kukurydzianej) lub krakersy. Wszyscy będą zachwyceni tym przepisem na guacamole. 

Jeśli pastę guacamole zamierzasz przechowywać przez kilka dni, to połóż na wierzchu plastry cebuli i zamknij pojemnik pokrywką, dzięki temu nie ściemnieje.

guacamole
Meksykańska pasta z awokado czyli guacamole
 

Guacamole pasta z dojrzałych awokado

  • 3 dojrzałe awokado, najlepsze są Hass
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki, tutaj opisałam Jak kroić i wycisnąć sok z limonki
  • niepełne pół szklanki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry 
  • opcjonalnie 1 mała ostra papryczka chili lub  jalapeno lub mielona papryka lub do smaku 
  • opcjonalnie 1 duży pomidor
  • pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przepis na guacamole 

1. Awokado umyj i natnij wzdłuż, aż nóż będzie opierał się na pestce. Wydrąż pestkę, za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i przełóż do miseczki.

2. Dodaj 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, aby awokado nie ściemniało i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Sprawdź czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki i soli.

3. Papryczkę chili lub jalapeno oczyść z pestek. Cebulę, chili i czosnek.bardzo drobno posiekaj i dodaj do pasty. Wszystko dokładnie wymieszaj, i ewentualnie dopraw do smaku.

4. Guacamole podawaj z chipsami, tortillą, grzankami, krakersami, bagietką lub chrupkim pieczywem. Pasta guacamole z dojrzałego awokado doskonale pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs i krewetek.

5. Jeśli chcesz dodać pomidora to sparz go wrzątkiem i obierz ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrąż  gniazda nasienne i sok. Miąższ pomidora pokrój w maleńką kosteczkę. Udekoruj posmarowane guacamole krakersy lub kanapki posiekanym pomidorem albo dodaj go do pasty.

Co to jest guacamole

Guacamole to meksykańska pasta z awokado, soku z limonki z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku i ewentualnie miąższu pomidora. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVI wieku. Przepis na guacamole zawdzięczamy Aztekom, którzy pastę z awokado nazywali ahuaca-mulli. Przepis dotarł do Europy dzięki hiszpańskim podbojom, jednak na długo odszedł w zapomnienie, ponieważ awokado nie rośnie w Europie. Na europejskie stoły trafił dopiero w XX wieku. 

guacamole
Guacamole


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię. Zwłaszcza oryginalną meksykańską wersję. I z dużą ilością kolendry.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy. I często robimy. Na imprezę to doskonała przekąska. Kolendrę tylko tu toleruję☺️

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis