Guacamole

Guacamole

Przepis na meksykańską pasta z awokado. 

Guacamole, pasta z awokado doprawiona sokiem z cytryny lub limonki należy do najpopularniejszych meksykańskich dań. Ta prosta pasta z awokado jest świetnym dodatkiem do imprezowych przekąsek na Sylwestra czy imieniny. Guacamole możesz posmarować krakersy lub pokrojoną na kromki bagietę i przybrać gałązką natki z pietruszki lub kolendry. Jeśli nie masz czasu, to nałóż pastę do miseczki, a obok połóż meksykańskie nachos (chrupiące trójkąciki z mąki kukurydzianej) lub krakersy. Wszyscy będą zachwyceni tym przepisem na guacamole. 

Jeśli pastę guacamole zamierzasz przechowywać przez kilka dni, to połóż na wierzchu plastry cebuli i zamknij pojemnik pokrywką, dzięki temu nie ściemnieje.

guacamole
Meksykańska pasta z awokado czyli guacamole
 

Guacamole pasta z dojrzałych awokado

  • 3 dojrzałe awokado, najlepsze są Hass
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki, tutaj opisałam Jak kroić i wycisnąć sok z limonki
  • niepełne pół szklanki drobno posiekanej cebuli czerwonej lub białej
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry 
  • opcjonalnie 1 mała ostra papryczka chili lub  jalapeno lub mielona papryka lub do smaku 
  • opcjonalnie 1 duży pomidor
  • pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przepis na guacamole 

1. Awokado umyj i natnij wzdłuż, aż nóż będzie opierał się na pestce. Wydrąż pestkę, za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i przełóż do miseczki.

2. Dodaj 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, aby awokado nie ściemniało i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Sprawdź czy smak Ci odpowiada i ewentualnie dodaj więcej soku z limonki i soli.

3. Papryczkę chili lub jalapeno oczyść z pestek. Cebulę, chili i czosnek.bardzo drobno posiekaj i dodaj do pasty. Wszystko dokładnie wymieszaj, i ewentualnie dopraw do smaku.

4. Guacamole podawaj z chipsami, tortillą, grzankami, krakersami, bagietką lub chrupkim pieczywem. Pasta guacamole z dojrzałego awokado doskonale pasuje także do grillowanych i pieczonych mięs i krewetek.

5. Jeśli chcesz dodać pomidora to sparz go wrzątkiem i obierz ze skórki. Za pomocą łyżeczki wydrąż  gniazda nasienne i sok. Miąższ pomidora pokrój w maleńką kosteczkę. Udekoruj posmarowane guacamole krakersy lub kanapki posiekanym pomidorem albo dodaj go do pasty.

Co to jest guacamole

Guacamole to meksykańska pasta z awokado, soku z limonki z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku i ewentualnie miąższu pomidora. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVI wieku. Przepis na guacamole zawdzięczamy Aztekom, którzy pastę z awokado nazywali ahuaca-mulli. Przepis dotarł do Europy dzięki hiszpańskim podbojom, jednak na długo odszedł w zapomnienie, ponieważ awokado nie rośnie w Europie. Na europejskie stoły trafił dopiero w XX wieku. 

guacamole
Guacamole


Komentarze

  1. Bardzo lubię. Zwłaszcza oryginalną meksykańską wersję. I z dużą ilością kolendry.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy. I często robimy. Na imprezę to doskonała przekąska. Kolendrę tylko tu toleruję☺️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: