TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie

Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson.
Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :)

Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie

Składniki - w kolejności dodawania do maszyny
  • 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru)
  • 40 ml wody
  • 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor)
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna, ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube)
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli
  • 100 g mąki pszennej razowej (używamy mąki nr 3, nie wiem jaki jest polski odpowiednik)
  • 235 g mąki pszennej (najzwyklejszej saudyjskiej mąki dostępnej w każdym sklepie w cenie 1,5 SAR za kilogram czyli około 1,20 pln)
  • 5 g drożdży instant (używamy drożdży Viktoria)

Przygotowanie 
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej wyżej kolejności i włączyć program podstawowy do wypieku chleba pszennego trwający około 3 godzin.
Wyjąć i delektować się smakiem polskiego chleba  upieczonego w Arabii Saudyjskiej, w hiszpańskiej maszynie do chleba, z saudyjskiej i kuwejckiej mąki, z dodatkiem egipskiego miodu, belgijskich drożdży i libańskiego karobu :)

PS.
Ponieważ wiele osób pytało jak tutaj mieszkamy, poniżej zamieszczam więc zdjęcia naszego compoundu (rodzaj chronionego osiedla dla ekspatów) a tych, którzy chcą wiedzieć jak żyją Polacy w Arabii Saudyjskiej zapraszam do polubienia naszego bloga W pustyni bez puszczy czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka

Widok na budynek w którym mieszkamy


Komentarze