TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pasta jajeczna z natką pietruszki

Ponieważ nasza Lulu ze względu na osłabienie po chemioterapii i spadek białych krwinek jada ostatnimi czasy dużo natki pietruszki, postanowiliśmy, że nie pozostawimy Jej osamotnionej w tym dość nieprzyjemnym okresie czasu. To z tego właśnie powodu w najbliższym czasie pojawi się kilka przepisów, zawierających w swoim składzie natkę.
Nie jestem co prawda w stanie zmusić się ani do jadania samej natki, ani do picia soku z natki pietruszki, a i Wielbłąd jada ją zazwyczaj do rosołu, ale….  od czego nasza pomysłowość :)
Dziś zaczniemy od klasyki czyli pasty jajecznej z natką pietruszki, ale już niebawem pojawi się więcej ciekawych przepisów.

Składniki - proporcje na dwie osoby
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 spory pęczek natki pietruszki 
  • 1-2 łyżki dobrego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypta ostrej papryki
*** zamiast masła można użyć majonezu i gęstego jogurtu wymieszanych w proporcjach 1:1

Przygotowanie
Ugotowane na twardo, gorące jajka bardzo drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy  masło, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Następnie, kiedy pasta jajeczna będzie już nieco chłodniejsza dodajemy posiekaną natkę z pietruszki i ponownie mieszamy.
Smacznego :)

Komentarze