3/29/2016

Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

najlepszy przepis na wilgotną babkę z likierem jajecznym.

 
Babka z ajerkoniakiem jest puszysta, wilgotna i bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie ciasto z  dodatkiem likieru jajecznego smakuje jak z najlepszej cukierni. Jest tak samo pyszne jak francuska babka ponczowa. Ten prosty przepis na babkę z ajerkoniakiem wykorzystuję od bardzo wielu lat, ponieważ moim zdaniem to najlepszy przepis na wielkanocną babkę z adwokatem. Delikatna babka ajerkoniakowa jest świetną propozycją nie tylko na Wielkanoc.
 

Babka z ajerkoniakiem

proporcje na 3 małe formy lub 1 bardzo dużą
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml ajerkoniaku 
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mąka do oprószenia formy
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji

Babka z ajerkoniakiem przepis

Wszystkie składniki na babkę ajerkoniakową powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

2. .Jajka utrzyj cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.

3. Nie przerywając ucierania powolutku, wąską stróżką lub za pomocą lejka stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze przez chwilę ucieraj

4. Formę do babki posmaruj cieniutko masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.

5. Masę przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni. przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

 
babka-z-ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem.

1 komentarz:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis