TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Domowy majonez na święta i nie tylko

Nie ma chyba smaczniejszego dodatku do sałatek, past, dipów i jajek na twardo niż domowy majonez. Na sklepowych półkach mamy co prawda do wyboru pełną gamę wszelakich majonezów, ale oprócz jajek, oleju i przypraw najczęściej zawierają też..... konserwanty i zupełnie zbędne naszemu organizmowi dodatki w postaci np. substancji zagęszczających czy barwników.
Po co więc je kupować, skoro przygotowanie domowego majonezu jest banalnie proste.

Składniki - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 250-350 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 jajka (opcjonalnie można dodać tylko żółtka)
  • 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić białym octem winnym lub octem jabłkowym lub dodać po 1 łyżce soku z cytryny i i 1 łyżce octu winnego) - w ramach eksperymentu dodałam tym razem sok z limonki
  • 1 łyżeczka ostrej lub łagodnej musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego miodu  lub cukru pudru
Przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju umieszczamy w wysokim wąskim pojemniku do miksowania lub słoiku i miksujemy za pomocą blendera tzw. żyrafy wlewając powoli bardzo cienkim strumieniem olej

Domowy majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Uwaga
Im gęstszy chcemy uzyskać majonez tym więcej dodajemy oleju - dlatego w przepisie podałam przedział od 250 do 350 ml

Domowy majonez na święta i nie tylko
Domowy majonez na święta i nie tylko

Komentarze