Chia pudding z mango i mlekiem kokosowym

Jedliście kiedyś nasiona chia  ? 
Te małe, niepozorne nasionka pochodzą z  jednej z najstarszych roślin uprawnych. Ich prozdrowotne właściwości docenili już w czasach prekolumbijskich Aztekowie, dla których nasiona chia były jednym z najważniejszych pokarmów.
Chia (zwane też  szałwią hiszpańską) zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku oraz łatwo przyswajalnego białka.
Nie zawierają natomiast glutenu i...  są bez smaku, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone.
Zalane wodą, sokiem lub mlekiem nasiona tworzą żel absorbując niemal 10 razy tyle płynu, ile same ważą.
Można z nich przygotować smaczny i zdrowy pudding, dodać do sałatki lub musli, stosować zmielone jako zagęszczacz do zup i sosów.
Jeśli zamierzacie zabrać pudding do pracy na pyszne i pożywne śniadanie, zamiast pucharów użyjcie słoika :)

Składniki
  • 250 - 300 ml mleka kokosowego świeżego lub z puszki lub innego ulubionego mleka
  • 2-3   łyżki nasion chia (w zależności od tego, jak gęsty pudding lubicie)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub palmowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 1 duże mango lub inne ulubione owoce
  • opcjonalnie 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Do  mleka dodać nasiona  chia, cukier lub syrop z agawy, ewentualnie także wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać.  Połowę przelać do pucharków lub szklanek i odstawić do lodówki na 2  - 3 godziny. Mango bardzo drobno posiekać, wyłożyć na schłodzony pudding. Na warstwę mango delikatnie położyć drugą część puddingu i odstawić na kolejną godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować owocami
Smacznego




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: