Deser kokosowo - owocowy z chia

Coraz bardziej doceniam nasiona chia czyli szałwii hiszpańskiej.
Po puddingu z mango i chia, ogórkowej zupie krem z chia i dżemie z jagód goji i nasion chia przyszedł czas na kolejną potrawę z wykorzystaniem tych super nasionek. Tym razem źródłem inspiracji była dla mnie książka Barbary Simonsohn "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia". i opublikowany tam przepis na jogurt malinowo - kokosowy (tutaj recenzja książki)
Miałam akurat w lodówce jogurt typu greckiego, więc pominęłam przygotowywanie jogurtu, a sam przepis przerobiłam nieco zgodnie z moimi preferencjami.
I w ten właśnie sposób powstał super smaczny deser kokosowo - owocowy z chia :)
Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny pochodzący z książki "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia" i moje własne "wariacje" na temat tego smakołyku :)
Dajcie znać, która wersja bardziej Wam smakowała :)




Oryginalny przepis opublikowany w 
 "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia"
 
Przepis po moich modyfikacjach
  • 500 g świeżych malin
  • 6 młodych tajskich orzechów kokosowych
  • 2-3 kapsułki probiotyku w proszku
  • 1 łyżeczka nasion chia

  • 300-350 g jogurtu typu greckiego
  • 100 g  jagód (mogą też być borówki amerykańskie) ***
  • 100 g wypestkowanych wiśni lub innych ulubionych owoców***
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych lub kokosowej kruszonki (tutaj przepis)
  • 3-4 łyżki nasion chia
  • opcjonalnie cukier do smaku
***
Możecie użyć takich owoców jakie lubicie - w tym przypadku ograniczeniem są jedynie Wasze preferencje

Przygotowanie wg oryginalnego przepisu
Rozciąć orzechy, zebrać sok, wyjąć miąższ. Zmiksować miąższ z 7 szklankami soku kokosowego, aż powstanie gładki krem. Wlać do szklanego naczynia. Teraz dodać 2-3 kapsułki probiotyku w proszku, przykryć masę szmatką i odstawić na 6 - 10 godzin w ciepłe miejsce.
Gdy jogurt zrobi się puszysty, jest gotowy i może stać w lodówce co najmniej tydzień. Jeżeli kolor jogurtu zmieni się z białego na różowy, należy go wyrzucić.
Na jedną porcję należy wymieszać dwie szklanki jogurtu ze szklanką świeżych malin

Przygotowanie wg mojego przepisu
Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną wymieszać z wiórkami kokosowymi i ewentualnie dosłodzić.  Powinien powstać gęsty krem, jeśli będzie zbyt płynny dodać więcej wiórków kokosowych.
Krem jogurtowo - kokosowy przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na około 15 minut.
Do drugiej części jogurtu dodać 1,5 - 2 łyżki łyżki nasion chia, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 15 -20 minut do lodówki.
Do jagód dodać połowę pozostałych nasion chia (około 1 łyżki) i  lekko zmiksować, pozostałe nasiona chia dodać do wypestkowanych wiśni i także lekko zmiksować.
Na warstwę kremu jogurtowo - kokosowego wyłożyć wiśnie zmiksowane z chia,  następnie wyłożyć warstwę jogurtu wymieszanego z chia,  jako kolejną warstwę kładziemy jagody z chia, a na koniec  warstwę jogurtu z chia. Napełnione pucharki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Udekorować i podawać schłodzone.


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: