Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów

Panchami moja sąsiadka z compoundu w Al-Khobar jest prawdziwą kopalnią wiedzy na temat kuchni indyjskiej. Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu.
To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów.
A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych  :)

Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby
  • 2 średniej wielkości buraki 
  • 3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki)
  • 1-2 nieduże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała)
  • 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól i pieprz i szczypta cynamonu do smaku
Przygotowanie
Buraki, pomidory i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę i czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie.
Dodać pokrojone buraki i marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut)
Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem.
Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty.

Komentarze

  1. mmm nie ma to jak pyszna zupa z buraczków :)
    zapraszam do udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi smak tej zupy! Zajadałem się nią w dzieciństwie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: