Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Deser z gruszek.

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian smakują obłednie.  Gruszki w sosie waniliowym lub z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"), to obowiązkowa pozycja w naszym jesiennym jadłospisie.

Poniżej znajdziesz dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjami

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"
  • 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia)
  • 2 gruszki, 
  • 1 szklanka mleka kokosowego, 
  • ziarenka z połowy laski wanilii, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
  • szczypta imbiru (przemiana metalu)
  • 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian przepis

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.
W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.

Przepis na gruszki w sosie po moich modyfikacjach

  • 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia)
  • 2 gruszki, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • ziarenka z połowy laski wanilii, 
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
  • szczypta chili (przemiana metalu)
  • 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.W połowie mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleka zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i kakao. Zestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, dodać chili i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.

PS.
Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni.
Recenzję książki znajdziecie na naszym drugim blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: