TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Deser z gruszek.

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian smakują obłednie.  Gruszki w sosie waniliowym lub z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"), to obowiązkowa pozycja w naszym jesiennym jadłospisie.

Poniżej znajdziesz dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjami

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"
  • 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia)
  • 2 gruszki, 
  • 1 szklanka mleka kokosowego, 
  • ziarenka z połowy laski wanilii, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
  • szczypta imbiru (przemiana metalu)
  • 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian przepis

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.
W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.

Przepis na gruszki w sosie po moich modyfikacjach

  • 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia)
  • 2 gruszki, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • ziarenka z połowy laski wanilii, 
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
  • szczypta chili (przemiana metalu)
  • 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.W połowie mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleka zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i kakao. Zestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, dodać chili i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.

PS.
Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni.
Recenzję książki znajdziecie na naszym drugim blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych