Znowu mamy fazę na "zdrowe odżywianie". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że "już od jutra" będziemy tak jadać. Tych "jutro" było już co najmniej kilkanaście, ale kaszanka z cebulką albo ociekająca tłuszczykiem golonka tak kusiła....., że jutro przesuwało się na bliżej niesprecyzowaną przyszłość. Są jednak potrawy, wpisujące się w kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich niewielkie modyfikacje.
Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian").
Poniżej znajdziecie dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjami
Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian").
Poniżej znajdziecie dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjami
Gruszki w sosie - składniki
przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"
W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.
Składniki - przepis z po moich modyfikacjach
- 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia)
- 2 gruszki,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
- szczypta imbiru (przemiana metalu)
- 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Przygotowanie gruszek w sosie
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.
Składniki - przepis z po moich modyfikacjach
- 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia)
- 2 gruszki,
- 1 szklanka mleka,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
- szczypta chili (przemiana metalu)
- 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć
gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty,
wyjąć i ostudzić.W połowie mleka rozmieszać mąkę
ziemniaczaną, a drugą połowę mleka zagotować z ziarenkami
wanilii, cukrem i kakao. Zestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z
mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, dodać chili i zimną wodę,
wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.
PS.
Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni.
Tytuł: Jesień w Kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Autor: Anna Czelej
Data wydania: sierpień 2013
Seria: W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Illuminatio
Liczba stron: 232
Recenzję książki znajdziecie na naszym drugim blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy
PS.
Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni.
Autor: Anna Czelej
Data wydania: sierpień 2013
Seria: W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo: Illuminatio
Liczba stron: 232
Recenzję książki znajdziecie na naszym drugim blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy
bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńSą istotnie bardzo smaczne :)
Usuń