Pomarańczowe curry z kurczaka

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego.
Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie.

Składniki
  • około 70 dag filetów z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej lub gęstej konfitury pomarańczowej
  • 1 lub 2 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • masło ghee do smażenia
  • opcjonalnie 1 lub 2 papryczki chili dla tych, którzy preferują ostrzejsze smaki
Marynata
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki miodu (świetny jest do tej marynaty miód daktylowy, ciemny i bardzo aromatyczny)
  • 3-4 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka stołowa sosu Sriracha (my zazwyczaj dajemy dużo więcej, nawet do 5 łyżek, ale lepiej doprawić po spróbowaniu, niż przygotować zbyt pikantne)
  • 1 łyżeczka mielonej suszonej skórki pomarańczowej lub świeżo otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki wymieszać ze sobą

Ps. Sos Sriracha, różne rodzaje octu ryżowego i masło ghee są dostępne w sklepie "Kuchnie Świata"

Przygotowanie
Mięso kroję na kawałki (takie w sam raz na jeden kęs), przekładam do miski, zalewam połową przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, oczyszczam mięso z nadmiaru marynaty i podsmażam na patelni na złoty kolor (marynatę, w której kurczak się marynował wylewam).
Pozostałą marynatę podgrzewam doprowadzając do wrzenia, dodaję podsmażone kawałki kurczaka, kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową), zmniejszam ogień i duszę, aż mięso będzie miękkie (średnio około 30 minut).
Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje.
Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan, który bardzo lubimy.

PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną może ten etap pominąć, my też nie zawsze zagęszczamy sos.

Wariant dla użytkowników wolnowaru
Podsmażone kawałki kurczaka, pozostałą marynatę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową (lub konfiturę pomarańczową) umieszczam w misie wolnowaru i ustawiam czas:
opcja low - 6 do 7 godzin
opcja high - 4 do 5 godzin
Na około 30 minut przed końcem gotowania dodaję skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
 
Pomarańczowe curry z kurczaka
Pomarańczowe curry z kurczaka

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: