Pasta warzywna dla dzieci

Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania.
Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu.
Ta pasta warzywna dla dzieci  ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna.

Pasta warzywna dla dzieci
Pasta warzywna dla dzieci
Składniki  
Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań, te w przepisie poniżej były dobierane pod kątem kilkuletniego dziecka.
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • około 1 cm  kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła
Warzywa (waga po obraniu)
  • 500 g dyni
  • 500 g mięsistych pomidorów
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 200 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • pół małego selera 
  • 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(opcjonalnie)
Przygotowanie
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić w misie wolnowaru. Dodać w podanej kolejności soczewicę, dynię,  przyprawy i zioła, oliwę oraz umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa.

Czas wolnowarzenia w wolnowarach Crock-Pot:
opcja low - 8 - 9 godzin.
Po zakończeniu, warzywa zmiksować na gładką pastę, przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzować prze około 15-20 minut w zależności od wielkości słoików.
Pasta warzywna dla dzieci gotowa :)

Pasta warzywna dla dzieci
Pasta warzywna dla dzieci

Komentarze

  1. Zastanawiam się,czy można albo jak można w wolnowarze przygotować kostkę rosołową lub warzywną. Skoro pozwala on na zachowanie wartościowych składników i wyklucza możliwość przypalania, a także konieczność ciągłego mieszania czy pilnowania. Zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: