12/15/2017

Wigilia Świętego Mikołaja

Na zaproszenie Ambasady Finlandii, w podwójnej roli - dziennikarza i blogera - miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu ze Świętym Mikołajem, które odbyło się w rezydencji JE Ambasador Hanny Lehtinen.
O tradycyjnej fińskiej Wigilii i świątecznych zwyczajach rozmawiałam także z Maciejem Wróblewskim, Szefem Kuchni w rezydencji Pani ambasador.

Jak wygląda Wigilia Świętego Mikołaja?

Co jada i pija brodaty jegomość rozdający dzieciom prezenty?

Jak spędza święta ?

Dowiecie się z poniższego wywiadu

Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji Ambasador Finlandii i Święty Mikołaj
Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji Ambasador Finlandii i Święty Mikołaj
pozdrawiają Czytelników bloga To gotują Saudyjskie Wielbłądy
 

Jak wyglądają święta Bożego Narodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja?


- W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" (Joulutortut) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, "odrobiny" czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony".


Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii ?


- Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy, pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką.
Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany "Tuoresuolattu lohi" to absolutny "must have!"

Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej?


- W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka wolno pieczona przez ok. 8-9 godzin w temp 120-140 stopni. Wcześniej zasolona i naszpikowana goździkami, a na koniec pieczenia pomalowana glazurą z musztardy oraz żółtek jaj, oprószona bułką tartą dla uzyskania chrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia.
Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne.
Również nieodzownym daniem jest sałatka "rossoli" przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu.
W zależności od regionu na stole pojawiają się lokalne dania, takie jak pulpeciki mięsne z żurawiną "Liha pullat" lub pierogi karelskie "karjala pirakka" oraz wiele innych mniej lub bardziej znanych.


Jak Finowie spędzają święta ?


- W Finlandii okres świąteczny rozpoczynają się wcześniej niż w Polsce, bo już 21 grudnia, a kończy dopiero 6 stycznia. Wszystkie świąteczne stoły łączy rodzinny nastrój, wesołe kolędy śpiewane przez wszystkich oraz blask świec rozświetlających domostwa w spowitym w ciemności od listopada, aż do marca kraju, a także wypatrywanie przez dzieci wizyty "Joulupukki" bo tak nazywany jest tam Święty Mikołaj.
Finlandia jest krajem głównie ewangelickim, więc w tym duchu odbywają się uroczystości kościelne, ale nie tylko. Dni następne Finowie spędzają na różnego rodzaju aktywności sportowej, biegają na nartach, chodzą na długie spacery i konsumują to, co zostało po wieczorze wigilijnym, bo nie sposób zjeść na raz 10 kg szynki – nieprawdaż ?!
Nie mniej jednak klimat świąt jest uroczysty i radosny, a śniegu jest o wiele więcej niż u nas, więc Hyvä Joulua!!!




Poniżej nagranie, które wspólnie z Jarkiem Markiem Komorowskim zrealizowaliśmy dla tygodnika "Życie Powiatu na Mazowszu"



JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce wraz z pracownikami 


4 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger