Zupa bieda

Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki, to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w lodówce, osamotnioną marchewkę, jakiś kawałek selera czy pół kubeczka śmietany albo przecieru pomidorowego. Wyrzucić jedzenie szkoda, zostawić na dłużej już nie można, bo się zepsuję więc.... zróbmy sobie bieda zupę.
Zupa bieda za każdym razem jest inna i za każdym razem smaczna.
Nasza ostatnia zupa bieda powstała z podanych niżej składników.

Zupa bieda

Zupa bieda

Zupa bieda - przykładowe składniki

  • 3 średniej wielkości ziemniaki 
  • 2 pomidory
  • 1 duża marchewka
  • pół słoiczka (ok. 90 g) przecieru pomidorowego
  • pół żółtej papryki i mały kawałek zielonej
  • około 100 ml śmietany
  • puszka kukurydzy (około 170 g)
  • około półtora litra bulionu (mieliśmy akurat bulion warzywny, ale równie dobrze można użyć mięsnego)***
  • sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku, natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
*** Może zainteresuje Was jak samemu przygotować zdrową domową kostkę rosołową?

Zupa bieda - przygotowanie

Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę drobno pokroiliśmy. Wszystkie składniki umieściliśmy w garnku, dodaliśmy odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Gotowaliśmy około 40 minut. Po ugotowaniu połowę zupy zmiksowaliśmy, wymieszaliśmy z pozostałą częścią, dodaliśmy śmietanę,  posypaliśmy natką pietruszki (można też posypać szczypiorkiem) i efekt widzicie na zdjęciach.

Zupa bieda z wolnowaru

Ziemniaki, marchewkę, pomidor i paprykę pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misie wolnowaru, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, przecier pomidorowy, bulion i ulubione przyprawy. Na około 20 minut przed końcem wolnowarzenia dodać śmietaną rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy. Przed podaniem połowę zupy można zblendować. Udekorować natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Czas wolnowarzenia:
Opcja Low - około 6-7 godzin
Opcja High - około 4-5 godzin

Zupa bieda gotowa :)

Zupa bieda

Zupa bieda


Komentarze

  1. już sam kolor zupy i dodatków zachęca do jedzenia :D u nas na taką zupę lub każde inne danie z różnych lodówkowych resztek mówimy 'zupa/zapiekanka na winie' - co się nawinie, to do garnka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o biedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ciocia mówiła, że to zupa na winie, tzn. że wrzuca do garnka co jej się pod rękę nawinie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Zupa na winie" brzmi zdecydowanie bardziej ekskluzywnie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: