Jedyny w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski

W dniach 19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego odbędzie się druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To najważniejsze w roku święto dedykowane naszemu narodowemu trunkowi oraz polskiej tradycji wódki i zakąski.

Festiwal Wódki i Zakąski

 - Wódka z zakąską to nieodzowna część naszej kultury. Tradycje produkcji wódki na ziemiach polskich sięgają XVI w. i jest to nasz najbardziej rozpoznawalny produkt eksportowy, z którego słyniemy na całym świecie. (...) W tym roku przygotowaliśmy dla Gości wiele atrakcji – m.in. największą w Polsce strefę degustacji, targ zakąsek, pokazy barmańskich mistrzów świata, prelekcje o historii wódki i zakąski w różnych okresach dziejowych naszego kraju oraz panele dyskusyjne, warsztaty edukacyjne i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Fani koktajli będą mogli zobaczyć w akcji barmanów z kultowego American Bar w Hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata minionego roku, a także kibicować w turnieju Bar Masters, w którym udział wezmą barmani z najlepszych koktajl barów z całej Polski. Pasjonaci historii będą mieli niepowtarzalną okazję bycia świadkami przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie unikalnej kolekcji eksponatów, które wyemigrowały z naszego kraju do USA przed wybuchem II wojny światowej oraz zwiedzić okolicznościową wystawę „Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości” – podkreśla Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski

Bardzo ciekawym wydarzeniem inaugurującym II edycję Festiwalu Wódki i Zakąski będzie zaplanowana na piątek 19 października, o godz. 15.00 , uroczystość przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie kolekcji przedwojennych pamiątek po Casimirze J. Koszarskim - największym importerze polskich alkoholi do USA przed II wojną światową.

Prawdziwym hitem zapowiada się „Kolacja Mistrzów”, której gospodarzem będzie Bartosz Węglarczyk, a jego rozmówcami zaproszeni goście – wybitne osobowości świata kultury, sztuki i mediów, które dyskutować będą o kulturze wódki w kontekście historycznym, kulturowym, satyrycznym, obyczajowym i społecznym.

Dla fanów dobrych powieści prawdziwą gratką będzie możliwość spotkania z Grzegorzem Kalinowskim, autorem bestsellerowych powieści, w których barwnie opisuje życie międzywojennej Warszawy, z jej barami, restauracjami, szynkami i kawiarniami, naznaczającymi koloryt miasta tamtych czasów. Spotkanie odbędzie się w ramach prezentacji najnowszej książki „Śledztwo ostatniej szansy”, wydanej przez wydawnictwo Muza, będzie także możliwość spotkania z autorem i uzyskania autografu.

Podczas Festiwalu, oprócz udziału w niezliczonych degustacjach kilkuset alkoholi, będzie można zgłębić wiedzę m.in. na temat kultury wódki i zakąski w czasach PRL-u, o której opowiedzą Wojciech Pasikowski – szef kuchni słynnej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem, który gotował w kultowych restauracjach tamtego okresu - Adria i Kongresowa oraz Michał Tkaczyk, szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol. Obaj szefowie będą też gospodarzami warsztatów kulinarnych o sposobach parowania wódki z jedzeniem oraz jak zrobić pyszne zakąski, a Robert Sowa, szef kuchni restauracji N31, poprowadzi ekscytujące warsztaty zatytułowane „Pojedynek tatarów!”.

Festiwal Wódki i Zakąski

O tym jak domowym sposobem zrobić wyjątkową nalewkę na swoich warsztatach opowie wybitny producent nalewek Karol Majewski, a barmanami z warszawskiego The Roots Bar&More pokażą jak domowym sposobem zrobić spektakularny koktajl. Oprócz tego, odbędzie się turniej barmański Bar Masters oraz pokazy Flair Show wielokrotnych Mistrzów Świata, Tomasza Małka i Marka Posłusznego.
W pierwszym dniu Festiwalu będzie można poznać goszczących po raz pierwszy w Polsce barmanów z legendarnego American Bar w hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata oraz wziąć udział w planowanych już od samego południa panelach i prezentacjach dotyczących branży barmańskiej oraz polityki „no waste” z francuskim mistrzem barmaństwa Hyacinthe Lescoet, członkiem Bartender Collective France.

Festiwal Wódki i Zakąski

O podniebienia gości zadbają szefowie kuchni warszawskich restauracji: Michał Szcześniak- szef kuchni Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka - szef kuchni Folk Gospody oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni Oberży pod Czerwonym Wieprzem.

Termin i miejsce:
Festiwalu Wódki i Zakąski - 19-20 października 2018r, godzina 12:00-22:00.
Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10, Warszawa;
Szczegółowe informacje na www.festiwalwodki.com


Festiwal Wódki i Zakąski

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: