Czarny ryż - właściwości i zastosowanie

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie

Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat.
Ze względu na niezwykle prozdrowotne właściwości czarnego ryżu, jego spożycie było w starożytnych Chinach zarezerwowane dla członków rodziny królewskiej i najwyższych dostojników w państwie, uprawy ściśle nadzorowano, a za  kradzież czarnego ryżu groziły surowe kary. Stąd też jego druga nazwa "zakazany ryż".

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie

Czarny ryż - właściwości zdrowotne

Czarny ryż jest mniej kaloryczny niż ryż biały, charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i niskim indeksem glikemicznym, co czyni go atrakcyjną alternatywą dla diabetyków i osób na diecie.
Bogaty w przeciwutleniacze (zawiera więcej antocyjanów niż ciemne owoce jagodowe) ma także wiele innych zalet:
  • spowalnia rozwój cukrzycy, a w przypadku osób zdrowych zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II 
  • dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga proces odchudzania, usprawnia pracę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy
  • spożywany regularnie czarny ryż łagodzi stany zapalne i działa przeciwalergicznie, 
  • poprawia wzrok, zapobiega zmianom miażdżycowym, zawałowi serca i poprawia krążenie krwi
  • zawarte w czarnym ryżu przeciwutleniacze wspierają regenerację wątroby i oczyszczanie organizmu
  • według wyników badań opublikowanych w Molecular Nutrition and Food Research, czarny ryż może wspierać leczenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych wywołanych przez Helicobacter pylori,
  • bogaty w antocyjany spowalnia procesy starzenia się organizmu, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zapobiega chorobie Alzheimera
  • nie zawiera glutenu
Czarny ryż jest bogatym źródłem żelaza (aż 3,5 miligrama w 100g produktu) ma też znacznie więcej witaminy E niż ryż biały. Ponadto zawiera 18 aminokwasów, cynk, miedź, karoten oraz wiele witamin, w tym także witaminy z grupy B

Czarny ryż w kosmetyce

Czarny ryż stanowi składnik wielu kosmetyków zwłaszcza nawilżających i przeciwzmarszczkowych. Oczyszcza i regeneruje skórę, nie powodując podrażnień. Kremy z dodatkiem czarnego ryżu i aktywnego węgla doskonale absorbują zanieczyszczenia i chronią cerę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, w tym smogu.
W Polsce jest m.in. dostępny krem detoksykujący z czarnym ryżem i węglem ubame produkowany przez Laboratorium Kosmetyków Naturalnych  Farmona

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Jak ugotować czarny ryż

Czarny ryż wymaga więcej czasu na gotowanie niż ryż biały czy brązowy, bo około 40 do 60 minut. Proces gotowania można przyśpieszyć, jeśli przeznaczony do gotowania ryż namoczymy w wodzie przez kilka godzin. Gotując czarny ryż na jedną szklankę suchego ryżu wlewamy 2 szklanki wody.
Czarny ryż ma głęboki czarny kolor, jednak po ugotowaniu staje się ciemnofioletowy. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości antocyjanów.

Jak smakuje czarny ryż

Czarny ryż jest uprawiany głownie w Indonezji (indonezyjski czarny ryż) i Tajlandii (tajski czarny ryż jaśminowy) i na Filipinach. Wszystkie odmiany czarnego ryżu mają łagodny, orzechowy smak, nieco podobny do smaku brązowego ryżu.

Do czego wykorzystać czarny ryż

Czarny ryż jest bardzo pożywny, już niewielka porcja pozwoli pozbyć się uczucia głodu. Doskonale komponuje się z wszelkiego typu sałatkami warzywnymi i owocowymi. Może też stanowić zamiennik dla białego i brązowego ryżu. Pasuje również do sushi, krewetek, szparagów i dań z drobiem. Zmielony na mąkę można dodać do wypieków.  

Czarny ryż to nie to samo co dziki ryż

Czarnego ryżu nie należy utożsamiać z "dzikim ryżem" czyli nasionami rośliny zwanej zizanią wodną (zizania aquatica).. Pochodzący z Ameryki Północnej "dziki ryż" znany też jako „ostruda wodna” lub „owies wodny” ma ciemno brązowy, niemal czarny kolor i wyglądem przypomina igiełkę sosny. Dziki ryż, który w 100 g zawiera aż 15 g białka jest także wartościowym uzupełnieniem naszej diety. Można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie

 Czarny ryż - właściwości i zastosowanie

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: