Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

prosty przepis na chleb bez drożdży.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie nie wymaga przygotowania zaczynu, wystarczy aktywny zakwas, wyjęty wcześniej z lodówki i dokarmiony na około 12 godzin przed użyciem. Dodatek słodu jęczmiennego lub żytniego nadaje chlebom piękną, ciemną barwę.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach.

Chleb pszenno-zytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

- proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą
  • 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren
  • 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego albo melasy z daktyli lub z karobu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 430 ml letniej wody

Chleb pszenno-żytni na zakwasie przepis

1. Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużej misce (ciasto chlebowe zwiększy objętość) i mieszamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczą dosłownie 3-4 minuty.  Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 do 6 godzin.

2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, uderzamy kilka razy dłonią, aby odgazować, chwilę wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub otrębami formy, wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i pozwalamy mu wyrosnąć w nagrzanym do 30 stopni piekarniku przez około 3 godziny.

3. Wyjmujemy formę z piekarnika, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce (np. na płytę kuchenną), do czasu aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 240 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu).
Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika.

4. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 do 40 minut. Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno rumienić przykrywamy go od góry folią aluminiową.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. 

Dobrze wypieczony chleb po stuknięciu w spód bochenka powinien wydawać głuchy odgłos.

Chleb pszenno-zytni na zakwasie

 Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Komentarze

  1. Ja cukru nie dodaję do swojego chleba i smakował Wam mój chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że smakował Lulu (dobrze się domyśliłam, że to Ty?).
      Są chleby do których dodaję cukier, i takie do których go nie dodaję

      Usuń
  2. Jak zrobić ten zakwas?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: