Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach 

najlepszy przepis na kaczkę z jabłkami.

Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Kaczka z jabłkami jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Przepis na kaczkę w ziołach nadziewaną jabłkami jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Najtrudniejsze jest oczekiwanie, aż będzie można podać kaczkę pieczoną w ziołach na stół.

Przepisy na dania z kaczki

kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach

  • 1 młoda kaczka (o wadze około 2 kg)
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 1 czubata łyżeczka tymianku lub 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym czosnkiem)
  • .pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (lub więcej jeśli marynata będzie za gęsta)
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy

Do dekoracji - kilka gałązek świeżego tymianku, 1 lub 2 kwaskowe jabłka (np. Boiken lub Szara Reneta) pokrojone w ósemki.

Uwaga: Proporcje ziół i przypraw dotyczą kaczki o wadze około 1,8 do 2,2 kg. Można je oczywiście modyfikować zgodnie z upodobaniami.

Przepis na kaczkę pieczoną z ziołami

Przyprawy, zioła i czosnek wymieszać z roztopionym masłem (lub oliwą) i sokiem z cytryny lub pomarańczy. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz przygotowaną marynatą i odstawić na około dwie - trzy godziny do lodówki.
Jabłka umyć, nieobrane jabłka podzielić na ćwiartki lub ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
Do wnętrza kaczki włożyć tyle jabłek, ile się zmieści, otwory (po szyjce i "dolny") spiąć wykałaczkami.
Przed pieczeniem kaczkę posmarować roztopionym masłem. Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, założyć pokrywkę.i piec około 120-150 minut.
W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Na około 20 minut przed końcem pieczenia dodać pozostałe jabłka, również pokrojone na ćwiartki lub ósemki.
Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.

Kaczka w ziołach z wolnowaru

Przygotuj kaczkę jak w przepisie powyżej. Włóż do wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja Low - od 5 do 6 godzin
  • opcja High - od 4,5 do 5 godzin

Jak upiec kaczkę w ziołach w piekarniku parowym

Przygotowaną jak powyżej kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie grzbietem do dołu. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, funkcja termoobieg + parowe i piec około 15-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 100 do 120 minut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry.

Kaczka pieczona w ziołach

Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami

Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym lub z ulubioną kaszą.
Najczęściej podaję ją z dodatkiem  konfitury z żurawiny lub borówek.

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model  EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy, większość naszego AGD pochodzi właśnie ze zlokalizowanych w Europie fabryk Electroluxa i od lat jestem z nich niezmiennie zadowolona. 
Piekarnik parowy Electrolux SteamCrisp mam go od niedawna, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca.
Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak swoje największe zalety ujawnił kiedy zaczęłam piec mięsa i drób. Soczyste pieczenie, które przygotowałam na święta korzystając z czujki temperatury było po prostu idealne, podobnie jak pieczony z funkcją pary drób - spójrzcie tylko na zdjęcia kaczki pieczonej w ziołach. Korzystanie z termosondy ma jeszcze jedną zaletę - piekarnik sam się wyłączy, kiedy mięso osiągnie w środku pożądaną temperaturę, dzięki temu nie ma obaw, że coś przypalimy. To najlepsze ze znanych mi rozwiązań do przygotowywania naszych ulubionych steków.
Oprócz opcji szybkiego nagrzewania i wspomnianych wyżej funkcji piekarnik posiada także program pizza, wilgotny termoobieg, rozmrażanie, szybki grill i turbo grill oraz standardowe - grzałka góra - dół i grzałka dolna. Dużą zaletą są cicho domykające się drzwi oraz czyszczenie parowe.

Kaczka pieczona w ziołach

Kaczka pieczona w ziołach

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam kaczki, ale ta wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznij od kaczki z jabłkami (link znajdziesz w tym przepisie).
      Jeśli będzie Ci smakowała spróbuj kolejnych wariantów

      Usuń
  2. Przeraża mnie długość pieczenia, zawsze boję się wtedy, że trzymam coś za długo w piekarniku. Jednak tak dawno nie jadłam kaczki, że koniecznie muszę wypróbować tan przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: