Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką. 

Ciasto drożdżowe z owocami to smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam.

Ciasto-drozdzowe-z-owocami
Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery

Przepis na ciasto drożdżowe ze owocami jest prosty i bardzo uniwersalny, wystarczy tylko ułożyć na wierzchu ciasta ulubione owoce, nawet rozmrożone. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a może z drożdżowe rabarbarem? Albo z  jabłkami? Nie ma problemu, to ciasto smakuje zawsze i wszystkim, ale najbardziej lubią je dzieci.

Chociaż drożdże bywają kapryśne i nie zawsze ciasta zachowują się tak, jak podano w przepisach, to ciasto drożdżowe z owocami zawsze się udaje, nawet tym, którzy pieką je po raz pierwszy. Jest mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach i długo zachowuje świeżość.
No to pieczemy najlepsze drożdżowe!

Ciasto-drozdzowe-z-owocami

Ciasto drożdżowe z owocami - składniki

szklanka ma 250 ml pojemności
proporcje na blachę o wymiarach 33 x 23 cm,
  • 3 szklanki mąki pszennej (około 420g)
  • 50 g świeżych drożdży albo 14 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka  
  • pół szklanki drobnego cukru (około 100g)
  • 100 g masła 
  • 4 duże żółtka
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • około 600g śliwek węgierek lub innych owoców

Kruszonka do ciasta - przepis i składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
  • 80 g roztopionego masła
Mąkę mieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję roztopione, jeszcze gorące masło. Mieszam, aż składniki się połączą, rozcieram palcami na kruszonkę i odstawiam do lodówki.

Ciasto drożdżowe z owocami - przepis

Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po 15 minutach drożdże nie chcą pracować, to nagrzewam piekarnik do 30 stopni, wyłączam go i wstawiam drożdże na kolejne 15 minut do piekarnika.
Jeśli używam drożdży suszonych to dodaję je do mąki.

Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucieram z żółtkami na gładką, puszystą masę.
Do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiam hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 7-9 minut.

W międzyczasie rozpuszczam masło i odstawiam na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło dodaję do ciasta i wyrabiam, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zajmie to kolejne 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale będzie bardzo miękkie, klejące, niemal lejące się. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 60 do 90 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość.

Śliwki myję, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia lub natłuszczam i obsypuję mąką. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy. Na wierzchu układam śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciem do góry. Obsypuję ciasto kruszonką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

Ciasto drożdżowe z owocami wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra - dół) i piekę około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia.

Ciasto-drozdzowe-z-owocami
Ciasto drożdżowe z owocami

Komentarze

  1. Wow! Epicko wygląda Twój placuch *___*
    Nic nie przebije takich ciast, jestem ich absolutną fanką!!! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Kiedyś bałam się pieczenia ciast drożdżowych, teraz to moja specjalność :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: