Szynka pieczona w całości

Szynka pieczona w całości

pieczeń wieprzowa marynowana w kawie


Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak, taki jakbyśmy upiekli je na grillu.
Przepis na szynkę pieczoną jest po prostu idealny, to jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje.


Szynka-pieczona-w-calosci
Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery

Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy.
Kupując kawę zwróćcie uwagę na datę palenia albo zamawiajcie ją w zaufanych palarniach lub sklepach firmowych (takich jak np. Landcafe.pl) Nawet najlepsza kawa po średnio trzech miesiącach traci częściowo aromat. Lepiej kupić kilogram na miesiąc, niż robić zapasy na dłuższy czas.

Szynka pieczona w całości - składniki

  • około 1,5 kilograma szynki wieprzowej 
  • opcjonalnie 2-3 łyżki oleju lub masła do natarcia mięsa.

Marynata kawowa do mięsa

  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego 
  • półtorej łyżki świeżo zmielonej kawy 
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 
  • pół łyżeczki soli  lub do smaku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 

Szynka pieczona w całości przepis  

1. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą.

2. Szynkę nacieram marynatą (można je wcześniej natrzeć olejem lub masłem), zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum godzinę, a jeśli mam czas to na całą noc.

3. Zamarynowane mięso obsmażam ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni i przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę w temperaturze około 80-90 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 4 i pół godziny. Jeśli korzystacie z termometru do mięsa to temperatura w środku powinna wynosić 68-72 stopnie. Upieczone mięso kroimy dopiero następnego dnia.

Szynka-pieczona-w-calosci
Szynka pieczona w całości w wolnowarze

Szynka w całości z wolnowaru

Kawę i wolnowary darzę miłością bezgraniczną, więc szynkę marynowaną w kawie przygotowuję często w slow cookerze. Mięso do wolnowaru przygotowujemy w ten sam sposób, jak opisałam w przepisie powyżej. Zamarynowaną odpowiednio wcześniej, a następnie obsmażoną szynkę wieprzową przekładamy do misy wolnowaru.
Czas dla wolnowarów Crock-Pot wynosi 8-9 godzin na opcji Low.

Inne przepisy na wolnowar

Szynka-pieczona-w-calosci
 Szynka pieczona w całości

Komentarze

  1. Jem bardzo mało mięsa, ale zawsze szukam oryginalnego przepisu. Zaintrygowałaś mnie swoim, próbuję sobie wyobrazić smak mięsa w połączeniu z kawą... Hmmm..trzeba zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest bardzo ciekawy, warto przygotować w ten sposób mięso, bo kawa je dodatkowo zmiękcza i nadaje genialny aromat. Sos, który powstaje to prawdziwa poezja smaku

      Usuń
  2. Normalnie jak pech to pech, własnie wstawiłam do wolnowaru szynkę, to znaczy kawałek, wiadomo u nas cała jadło by się rok. Gdybym przeczytała wcześniej zrobiłabym po twojemu, a tak będzie musiało poczekać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, przepis na blogu nie zginie. Mam jeszcze kilka pomysłów na duet mięso + kawa, więc możesz wypatrywać niebawem kolejnych przepisów :)

      Usuń
  3. Muszę to zrobić! Uwielbiam smak kawy we wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis i ciekawa jestem czy moje chłopy by się zajadali taka marynatą :) oni dwaj uwielbiają mięso i to raczej pod każda postacią. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe mięsko na kanapki :) Przepis zapisałam, bo marynata bardzo mnie zainteresowała, niesamowita mieszanka smaków - wędzoną paprykę bardzo lubię i często stosuję, ale ciekawa jestem dodatku tej świeżo zmielonej kawy :) Bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ciekawy przepis, zaintrygowało mnie to połączenie mięsa z kawą. Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji.
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię domowe wyroby i czasami robimy je w domu. Przepis mnie zaintrygował, w połączeniu z kawą jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, wiem komu go polecę. Takie domowe wyroby są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow... To połączenie mięsa i marynaty z kawą jest bardzo ciekawe. Zapisuję i muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta użyta kawa bardzo mnie zaintrygowała i chętnie wypróbuję przepis☺️

    OdpowiedzUsuń
  11. Połączenie mięsa z kawą musi być bajeczne. A szukam przepisu na domowe wędliny, coby nie kupować gotowej ze sklepów. Raczej mało takich jadamy, ale jak powszechnie wiadomo, jeśli jeść, to tylko domowe!

    OdpowiedzUsuń
  12. O widzisz jaki dobry pomysł, ja piekę i mi wychodzi sucha. U mnie wola łopatkę albo karczek. Twoja wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Staram się nie kupować wędlin, więc taki przepis to coś dla mnie, tym bardziej, że przepis jest bardzo intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Danie idealne dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dzięki Waszej stronie kupiłam wolnowar, bardzo dziękuję, świetny sprzęt. Tylko że każde mięso upieczone w nim rozlatuje się i absolutnie nie mogę pokroić takich ładnych plasterków! co robię źle?
    i mam jeszcze jedno pytanie czy mogę piec mięso zamarynowane bez dodatku płynu? takie suche? Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  16. Co powoduje w marynacie ten cukier trzcinowy?czy podczas smażenia, nie będzie się on przypalał razem z kawą?mogę odrazy przyprawy suche na marynatę wymieszać z olejem i natrzeć mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spłukuję marynaty, podczas obsmażania cukier się karmelizuje, ale możesz dodać suche przyprawy wymieszane z olejem

      Usuń
  17. A może po zamarynowaniu mięso spłukujesz???

    OdpowiedzUsuń
  18. Szynka się marynuje, niestety nie miałam takie kawy aby ją zmielić, więc dałam normalną zmieloną, niedawno kupioną.Zostawiam to na dobę w lodówce i jestem ciekawa co wyjdzie?Intryguje mnie ta kawa jak nie wiem co.Będę robić w wolnowarze.Czyli mniejszy poziom na noc mogę nastawić na 8-10 godzin?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: