3/20/2020

Gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą

turecki przepis na etli nohut


Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem najlepszy jest następnego dnia, kiedy smaki dobrze się wymieszają. Ta prosta potrawa, nie wymagająca żadnej tajemnej wiedzy ani trudno dostępnych składników, jest bardzo pożywna. Ciecierzyca stanowi jedno z najlepszych źródeł  białka, więc po zjedzeniu tego gulaszu z pewnością nie będziecie głodni.

Gulasz-z-ciecierzyca
Turecki gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą

  • 2-3 łyżki oleju roślinnego 
  • około 60-70 dag wołowiny (może być pręga) pokrojonej w kostkę 
  • 1 duża cebula, grubo posiekana 
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa pasty paprykowej ostrej lub łagodnej
  • 3-4 szklanki wody
  • 2 puszki ciecierzycy, każda po ok. 400 g
  • przyprawy: po 1 łyżeczce soli i mielonego czarnego pieprzu lub do smaku, 2 liście laurowe, pół łyżeczki chili w płatkach lub do smaku
  • opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili
Turecka pasta paprykowa, a właściwie przecier z papryki Biber Salcasi ma w swoim składzie tylko trzy składniki - czerwoną paprykę, sól i kwasek cytrynowy, bez żadnych konserwantów i barwników. Można ją kupić w sklepach internetowych takich jak. www.tureckisklep.pl
Jest bardzo gęsta, zdecydowanie smaczniejsza i wystarcza na dużo dłużej niż dostępna w marketach węgierska pasta paprykowa w tubkach.

Gulasz z ciecierzycą przepis


1. Na głębokiej patelni albo w żeliwnym garnku rozgrzewam olej. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę na silnym ogniu, aż zbrązowieje.

2. Dodaję cebulę i często mieszając nadal smażę, do chwili, kiedy cebula zacznie się karmelizować.   Na silnym ogniu zajmuje to około 3 minut.

3. Dodaję koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, i gotuję jeszcze około 5 minut często mieszając.

4. Wlewam bulion lub wodę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i chili.  Zmniejszam ogień do małego i gotuję około 60 minut. Dodaję odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuję jeszcze około 30 - 45 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.

5. Gulasz z ciecierzycą podaję z ryżem, płaskim tureckim chlebem lub ziemniakami, posypany natką pietruszki.

Afiyet olsun - smacznego!

Gulasz-z-ciecierzyca


Kuchni tureckiej dopiero się uczę. Mimo, że w naszym compoundzie w Al-Khobar mieszkało kilka tureckich rodzin i w każdy piątek i sobotę (saudyjski weekend) spotykaliśmy się przy grillu, to przez cały czas odkrywam nowe smaki. Gotując tureckie potrawy staram się wykorzystywać pochodzące z Turcji przyprawy, ale zdarza mi się także dodać coś od siebie. Takie informacje zawsze zaznaczam w przepisie. Staram się w miarę możliwość korzystać z oryginalnych tureckich przepisów, ale nie znam języka tureckiego i często mam problem z tłumaczeniem.

Źródło przepisu na gulasz wołowy z cieciorką: https://www.sabah.com.tr/yemek-tarifleri/bakliyat-yemekleri/2018/04/30/etli-nohut-yemegi-nasil-yapilir

Gulasz-z-ciecierzyca
 Gulasz z ciecierzycą

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko!
    Olu, ugotuj mi taki w lepszych czasach...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż... zrobiłam się głodna, chociaż jestem po obfitym śniadaniu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis