3/19/2020

Babka kawowa

Babka kawowa

proste ciasto do kawy i herbaty. 


Babka kawowa nie wymaga użycia drożdży, jest miękka, wilgotna i aromatyczna. Zrobicie ją bardzo szybko, a później...  Zaparzcie filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, usiądźcie wygodnie w fotelu i cieszcie się smakiem pysznego ciasta. Babka kawowa na to zasługuje!

Ilekroć rozmawiam z kimś albo zamieszczam na blogu przepis na ciasto z kawą,  padają pytania czy nie lepiej dodać kawy rozpuszczalnej. Otóż nie i jeszcze raz nie!  Porównajcie sami smak espresso ze świeżo zmielonej kawy z filiżanką kawy rozpuszczalnej. Nadal uważacie, że lepiej użyć tej ostatniej?

Proporcje z przepisu na szybką babkę kawową pasują do:
  • dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm 
  • lub jednej formy z kominem o średnicy 26 cm 
  • albo jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm 

Babka-kawowa
Pyszna babka kawowa na niedzielę

Babka kawowa 

moja szklanka ma 250 ml pojemności
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła lub dobrej margaryny,
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serrano
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor
  • pół szklanki rodzynek, ale można więcej
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
  • polewa czekoladowa lub lukier albo cukier puder do dekoracji

Babka kawowa przepis


1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.

2. Nie przerywając ucierania, kolejno, jedno po drugim dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Ciasto ma prawo się w tym momencie zważyć, to bardzo częste zjawisko i nie jest to powód do zmartwienia.

3. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i ewentualnie kakao. Stopniowo wlewamy wystudzoną kawę. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.

4. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką lub łyżką.

5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C, grzałka góra - dół, przez 55-60 minut albo do tzw. suchego patyczka.

Przepisy na babki wielkanocne

Babka marmurkowa ucierana
Babka drożdżowa parzona
Łatwa babka majonezowa
Babka jogurtowa
Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku
Babka z ajerkoniakiem
Babka piaskowa
sposób na wykorzystanie białek jajek - Babka drożdżowa na białkach
Babka drożdżowa wilgotna

Babka-kawowa
Babka kawowa

2 komentarze:

  1. Też jestem zwolenniczką prawdziwej kawy! Ciasto z taką kubańską, czekoladową kawą musi być wyjątkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kawowa to zjem całą!
    Uwielbiam wszystko co ma w składzie kawę .

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis