3/14/2020

Babka drożdżowa wilgotna

Babka drożdżowa wilgotna 

najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc.


Babka drożdżowa wilgotna, najlepsza babka z rodzynkami i skórką pomarańczową, jaką kiedykolwiek upiekł mój mąż. Długo świeża, a przy tym mięciutka, puszysta i lekka jak piórko. I co nie mniej ważne -  bardzo prosta do zrobienia. Zawsze się udaje, nawet Pawłowi, który nie lubi piec.
Wielkanocna babka drożdżowa ma tylko jedną wadę, za szybko znika

Jedynymi dodatkami do ciasta są cukier albo ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień i na święta.

Przepisy na babki wielkanocne

Babka marmurkowa ucierana
Babka drożdżowa parzona
Łatwa babka majonezowa
Babka jogurtowa
Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku
Babka z ajerkoniakiem
Babka piaskowa 
sposób na wykorzystanie białek jajek - Babka drożdżowa na białkach

Babka-drozdzowa-wilgotna
 Babka drożdżowa wilgotna - przepis Cztery Fajery

Babka drożdżowa wilgotna 

Proporcje z tego przepisu na babkę drożdżową pasują do:
  • dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm 
  • lub jednej formy z kominem o średnicy 26 cm 
  • albo jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm

Starter

- przygotowujemy pierwszego dnia
  • 100 ml letniej wody o temperaturze około 30-35 stopni
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550)
  • 10 g świeżych drożdży 

Ciasto drożdżowe 

- przegotowujemy i pieczemy drugiego dnia
  • cały starter
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550)
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła posiekanego na małe kawałki 
  • 60 do 70 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży 
  • duża szczypta soli
  • pół szklanki rodzynek 
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 

Babka drożdżowa wilgotna przepis


1. Pierwszego dnia przygotowuję starter. W misie miksera rozpuszczam w letniej wodzie drożdże, dodaję mąkę i mieszam, żeby nie było grudek. Misę przykrywam ściereczką i pozostawiam na kuchennym blacie na 12 godzin.

2. Drugiego dnia przygotowuję ciasto na babkę drożdżową.  Do misy ze starterem dodaję rozkruszone drożdże i wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Na najniższych obrotach miksera wyrabiam hakiem do ciasta przez około 15 minut.

3. Kiedy ciasto drożdżowe jest już gładkie i miękkie, przykrywam misę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 90 minut.

4.  Wyjmuję ciasto na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiam ręcznie wgniatając w nie rodzynki i skórkę pomarańczową. Formę do babki smaruję cieniutko masłem i oprószam mąką. Ciasto przekładam do formy i odstawiam na 60-75 minut do ponownego wyrośnięcia.

Babkę drożdżową wilgotną piekę przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra - dół.

Babka-drozdzowa-wilgotna
Babka drożdżowa wilgotna

3 komentarze:

  1. Nie wiem, czy jest najlepsza..., ale wygląda przepysznie!
    Sięgam po wirtualny kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie i ma tyle zalet... jest wilgotna, ma rodzynki i skórkę pomarańczową i ...może upiec ją mąż ;-) ciekawe czy mój podejmie wyzwanie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis