3/12/2020

Witamina E - 5 warzyw i owoców które zwiększą jej spożycie

Witamina E, często nazywana też "witaminą młodości", "witaminą płodności" lub "tłuszczową witaminą" to grupa ośmiu rozpuszczalnych w tłuszczach związków - tokoferoli i tokotrienoli, które opóźniają procesy starzenia, przeciwdziałają bezpłodności, wspierają prawidłową krzepliwość krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Odkryta została stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1922 roku przez Herberta McLeana Evansa i Katharine Scott Bishop, ale szybko znalazła ważne miejsce w medycynie i kosmetyce.

Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Pomaga chronić komórki przed działaniem wolnych rodników, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych m.in. chorób serca, wzroku i wątroby oraz zaburzeń układu nerwowego. Ogranicza również ryzyko poronień, podnosi poziom odporności organizmu i działa przeciwzapalnie. Określana często jako witamina młodości poprawia wygląd włosów i skóry, nawilżając ją i wygładzając.

Witamina-E-5 warzyw-i-owoców-ktore-zwieksza-jej-spozycie

Niedobór witaminy E może skutkować m.in. zmęczeniem, zaburzeniami koncentracji, bezpłodnością, wypadaniem włosów, starzeniem się skóry i pogorszeniem wzroku. Ze względu na jej cenne właściwości warto zadbać o zapewnienie sobie odpowiednio dużej dawki witaminy E w codziennej diecie, aby zachować zdrowie i młody wygląd. Więcej informacjo o witaminie E można znaleźć na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2017/08/04/witamina-e/

Witamina E naturalnie występuje w wielu, łatwo dostępnych produktach spożywczych, m.in w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, migdałach, awokado, ale także w szpinaku, kapuście i pietruszce.

Migdały - zdrowa przekąska

Migdały są bogatym źródłem antyoksydantów i należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E. W 100 g migdałów znajdziemy aż 25,63 mg "witaminy młodości" oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały i wiele innych  niezbędnych dla zdrowia witamin. Migdały zawierają m.in. magnez, który pomaga utrzymywać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzą stres.
Mimo, że są dość kaloryczne, to ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika, już niewielka porcja migdałów na długo zaspakaja głód.

Awokado - skarbnica zdrowych tłuszczy

Awokado, inaczej smaczliwka wdzięczna, wykorzystywane jest w medycynie ludowej od kilku tysięcy lat, m.in. w leczeniu nadciśnienia, cukrzycy, zapalenia oskrzeli i bólu brzucha. Skórka awokado działa podobnie jak niektóre antybiotyki. Awokado zawiera bardzo mało cukru, a dużo składników odżywczych, m.in. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, witamin z grupy B (w tym kwas foliowy), oraz witaminy A, C i E. Tę ostatnio w w ilości 2,07 mg w 100 g owocu.
Awokado polecane jest osobom chorującym na miażdżycę, jako uzupełnienie diety oraz dla wegetarian, jako zamiennik tłuszczów zwierzęcych.

Szpinak pełen przeciwutleniaczy

Zielone niepozorne liście szpinaku zawierają 0.12 mg witaminy E, a także znaczne ilości witamin A, E, B6, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy - beta-karotenu i luteiny. To idealne warzywo dla osób dbających o linię (ma zaledwie 23 kalorie w 100g) oraz zdrowie i młodzieńczy wygląd. Szpinak zmniejsza stres oksydacyjny,  a występujący w nim potas i witaminy z grupy B przyśpieszają metabolizm. Dodatkowo szpinak chroni przed wystąpieniem chorób układu krążenia, normalizuje ciśnienie krwi i poprawia wzrok. Niska zawartość węglowodanów i duża ilość błonnika ułatwiają trawienie.

Kapusta - nie tylko na kaca

Pomimo bogactwa składników odżywczych - witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, kapusta jest często niedoceniana i mylnie  uważana za warzywo ciężkostrawne. Kapusta zawiera m.in. nierozpuszczalny błonnik, który wspiera układ trawienny, antocyjany zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób serca, witaminę K1, odpowiedzialną za krzepliwość krwi oraz witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E i rutynę
Włączenie kapusty do codziennej diety może poprawić trawienie i zwalczać stany zapalne, a zawarta w niej siarka korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów.

Pietruszka - moc ukryta w korzeniu i liściach

W medycynie ludowej pietruszka była stosowana w leczeniu takich chorób, jak nadciśnienie, alergie i stany zapalne. Często określana jest jako jedna z najsilniejszych roślin leczniczych, której potencjał skrywa się zarówno w korzeniu, jak i w liściach. W 100 g natki pietruszki znajdziemy aż  5 mg żelaza, 177 mg witaminy C, 3,1 mg witaminy E  oraz znaczne ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny.
Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, może okazać się pomocna w zapobieganiu uszkodzeniom komórek, a tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób.

Włączenie omówionych wyżej produktów do codziennej diety, nie tylko zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, ale też dostarczy wielu innych, cennych dla zdrowia składników, pozwoli zachować dobry stan zdrowia i opóźni procesy starzenia.

Witamina-E-5 warzyw-i-owoców-ktore-zwieksza-jej-spozycie
Witamina E - 5 warzyw i owoców które zwiększą jej spożycie

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis