Babka drożdżowa parzona
Babka drożdżowa parzona
Najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc.
Babka drożdżowa parzona to najlepsza babka na Wielkanoc, oczywiście naszym zdaniem. A właśnie nadchodzi czas na babki drożdżowe. Obok takich przysmaków jak makowiec zawijany na naszym stole musi się też pojawić babka drożdżowa z ciasta parzonego. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa. W nawiasach kursywą zaznaczyłam moje modyfikacje.
Babka drożdżowa parzona
z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm), ale można też piec w formie z kominem o średnicy 23-24 cm- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 75 g drożdży
- 75 g masła
- 150 g cukru (dodałam cukier brązowy)
- 100 g rodzynek
- cukier waniliowy (dodałam ekstrakt waniliowy)
- skórka cytrynowa (dodałam skórkę pomarańczową)
![]() |
Babka drożdżowa parzona |
Przepis na babkę drożdżową parzoną
1. Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym mlekiem szklankę mąki. Drożdże rozkrusz i rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia.
2. Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki.
4. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.
5. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika ( u mnie to 175-180 stopni, grzałka góra - dół) i piecz przez 40 minut.
6. Łakomczuchy mogą przygotować lukier.
![]() |
Babka drożdżowa parzona |
Jak ja lubie takie babki :)
OdpowiedzUsuńTo moim zdaniem jedna z najlepszych
UsuńUwielbiam ten ekstrakt! A jak nastawiasz piekarnik, na dolną grzałkę tylko?
OdpowiedzUsuńObie grzałki, górna i dolna
Usuń