Babka drożdżowa parzona

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa.
W nawiasach kursywą zaznaczyłam moje modyfikacje.

Babka drożdżowa parzona

z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm), ale można też piec w formie z kominem o średnicy 23-24 cm
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 75 g drożdży 
  • 75 g masła 
  • 150 g cukru  (dodałam cukier brązowy nierafinowany)
  • 100 g rodzynek 
  • cukier waniliowy (dodałam ekstrakt waniliowy Eurovanille)***
  • skórka cytrynowa (dodałam skórkę pomarańczową)
*** Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go wyżej wymienionym ekstraktem.waniliowym. Ponadto firma Eurovanille od dziesięcioleci specjalizuje się w produkcji produktów z wanilii. W Polsce ekstrakt, którego używam dostępny jest w sklepie Kuchnie Świata.

Babka drożdżowa parzona
Babka drożdżowa parzona

Przepis na babkę drożdżową parzoną

Zagotuj 3/4 szklanki mleka, zalej wrzącym szklankę mąki. Drożdże rozkrusz i rozpuść w pozostałym ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, dodaj je do zaparzonego i wystudzonego ciasta a następnie wyrabiaj dosypując pozostałą mąkę. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Żółtka i całe jaja ubij na prze na jednolitą masę. Wymieszaj ją z ciastem i cukrem i znowu odstaw na 30 minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki.
Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.
Łakomczuchy mogą przygotować lukier.

PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
 
Babka drożdżowa parzona
Babka drożdżowa parzona

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: