Babka kawowa

Babka kawowa

proste ciasto do kawy i herbaty. 


Babka kawowa nie wymaga użycia drożdży, jest miękka, wilgotna i aromatyczna. Zrobicie ją bardzo szybko, a później...  Zaparzcie filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, usiądźcie wygodnie w fotelu i cieszcie się smakiem pysznego ciasta. Babka kawowa na to zasługuje!

Ilekroć rozmawiam z kimś albo zamieszczam na blogu przepis na ciasto z kawą,  padają pytania czy nie lepiej dodać kawy rozpuszczalnej. Otóż nie i jeszcze raz nie!  Porównajcie sami smak espresso ze świeżo zmielonej kawy z filiżanką kawy rozpuszczalnej. Nadal uważacie, że lepiej użyć tej ostatniej?

Proporcje z przepisu na szybką babkę kawową pasują do:
  • dwóch foremek z kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm 
  • lub jednej formy z kominem o średnicy 26 cm 
  • albo jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm 

Babka-kawowa
Pyszna babka kawowa na niedzielę

Babka kawowa 

moja szklanka ma 250 ml pojemności
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła lub dobrej margaryny,
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serrano
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor
  • pół szklanki rodzynek, ale można więcej
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
  • polewa czekoladowa lub lukier albo cukier puder do dekoracji

Babka kawowa przepis


1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.

2. Nie przerywając ucierania, kolejno, jedno po drugim dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Ciasto ma prawo się w tym momencie zważyć, to bardzo częste zjawisko i nie jest to powód do zmartwienia.

3. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i ewentualnie kakao. Stopniowo wlewamy wystudzoną kawę. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.

4. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką lub łyżką.

5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C, grzałka góra - dół, przez 55-60 minut albo do tzw. suchego patyczka.

Przepisy na babki wielkanocne

Babka marmurkowa ucierana
Babka drożdżowa parzona
Łatwa babka majonezowa
Babka jogurtowa
Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku
Babka z ajerkoniakiem
Babka piaskowa
sposób na wykorzystanie białek jajek - Babka drożdżowa na białkach
Babka drożdżowa wilgotna

Babka-kawowa
Babka kawowa

Komentarze

  1. Też jestem zwolenniczką prawdziwej kawy! Ciasto z taką kubańską, czekoladową kawą musi być wyjątkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kawowa to zjem całą!
    Uwielbiam wszystko co ma w składzie kawę .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: