Kawa z chili i cynamonem

Kawa z chili i cynamonem

 na odporność i odchudzanie. 


Kawa z chili i cynamonem pobudza, rozgrzewa i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Aromat kawy i cynamonu obudzi nawet największego śpiocha, a dodatek pieprzu cayenne, nazywanego potocznie chili, podniesie odporność, pomoże zwalczyć bakterie i przyśpieszy metabolizm. Tę kawę, podobnie jak cafe de olla - kawa po meksykańsku zaparzymy w zwykłym garnku, nie będzie więc Wam potrzebny ekspres ani kawiarka.

Po kawę z pieprzem cayenne i cynamonem najczęściej sięgamy w okresach wzmożonych zachorowań na grypę i wszelkiego typu przeziębienia, aby uniknąć przykrych dolegliwości.

kawa-z-chili-i-cynamonem
Kawa na ostro z chili i cynamonem

Kawa z chili i cynamonem

na 2 porcje
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 4 czubate łyżeczki grubo zmielonej kawy, użyjcie swoich ulubionych ziaren, u nas ostatnio najbardziej cieszy się popularnością El Salvador La Mayada 
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, ale możecie pominąć, jeśli nie słodzicie
  • duża szczypta mielonego chili, ale nie więcej niż jedna ósma łyżeczki
  • opcjonalnie mleko lub bita  śmietana i starta na tarce gorzka czekolada
kawa-z-chili-i-cynamonem

Kawa z chili i cynamonem

1. Do rondelka wlewam zimną wodę, dodaję laskę cynamonu i cukier trzcinowy. Podgrzewam przez około 5-7 minut, aż cukier się rozpuści.

2. Kiedy woda zaczyna wrzeć, dodaję kawę i mielone chili. Wyłączam ogień, przekrywam rondelek pokrywką i pozostawiam na około 7 minut.

3. Zaparzoną kawę cedzę przez bardzo gęste sitko lub filtr do kawy. Opcjonalnie można do niej dodać nieco mleka albo udekorować bitą śmietaną i posypać na wierzchu startą na tarce gorzką czekoladą.

Buen provecho!

Kawa z chili i cynamonem - właściwości

Zawarta w kawie kofeina często jest jednym ze składników preparatów przeciwmigrenowych, przeciwbólowych, pobudzających i przeciwastmatycznych, natomiast obecna w papryczka chili kapsaicyna przyśpiesza metabolizm i zmniejsza uczucie głodu. Kapsaicyna wykazuje też silne właściwości przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zawału serca i udaru mózgu. Cynamon normalizuje poziomu cukru we krwi,  ma właściwości antyseptyczne i wspomaga trawienie.
Kawy i ostrych przypraw w tym chili, nie powinny spożywać osoby z chorobą wrzodową żołądka.

Źródła:
1. Czy picie kawy jest zdrowe?, Zygmunt Zdrojewicz, Karolina Grześkowiak, Marek Łukasiewicz, Medycyna Rodzinna 3/2016, s. 138-145
2. Mała czarna – nie taka „straszna”, dr med. Daniel Śliż, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki pod redakcją prof. dr. hab. Piotra Podolca, Medycyna Praktyczna, Kraków 2010
3. Prospective study of coffee consumption and cancer incidence in non-white populations. Cancer, Park SY, Freedman ND, Haiman CA, Le Marchand L, Wilkens LR, Setiawan V, Epidemiol Biomarkers Prev. 2018 May 18. PMID: 29777049.
4. Medical News Today, What are the health benefits of cinnamon?, Yvette Brazier, Medically reviewed by Katherine Marengo LDN, R.D., specialty in nutrition,  January 3, 2020.
5. Zalety ostrej papryczki chili, Medycyna praktyczna dla pacjentów, styczeń, 2017.

Uwaga! Nie jestem lekarzem ani farmaceutą. Zawarte w tym poście informacje zostały opracowane na podstawie podanych wyżej źródeł. W żadnym wypadku nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. Należy pamiętać, że żadne suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety, a powyższy tekst nie jest poradą medyczną.

kawa-z-chili-i-cynamonem
 Kawa z chili i cynamonem na Cztery Fajery.

Komentarze

  1. Wszystko się zgadza, tylko wolę bez śmietany...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w większości przypadków piję kawę z dodatkiem mleka, ale tą wolę z bitą śmietaną

      Usuń
  2. Na codzień piję kawę gorzką, jednak kawa z dodatkami, jak cynamon, chili lepiej smakuje słodka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za inspirację :) Od dwóch miesięcy mam w domu ekspres z Delonghi i jeszcze nie zrobiłam kawy z cynamonem. Nie umiem się już doczekać połączenia smaków. Spróbuję też z chilli :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: