Kompot rabarbarowy z jabłkiem

Kompot rabarbarowy z jabłkiem

Bardzo dobry przepis na kompot.

Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami zrobisz błyskawicznie. Nawet nie musisz obierać składników, wystarczy je dokładnie umyć. Zamiast truskawek możesz dodać inne owoce. Nam akurat zostało kilka sztuk, więc dodałam je do kompotu, ale równie dobrze sprawdzą się gruszki, wiśnie czy nasiona granatu. Przepis na kompot z rabarbaru jest już na blogu, ale tym razem dodaliśmy jabłka i truskawki, dzięki którym zyskał piękny kolor i absolutnie genialny smak. Jednak cały sekret tego kompotu z rabarbaru tkwi w przyprawach, które znajdziesz w przepisie.


kompot-rabarbarowy-z-jablkiem
 Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami.

Kompot rabarbarowy z jabłkiem

  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • 2 Jabłka Grójeckie
  • kilkanaście truskawek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 laska cynamonu, około 5 cm
  • 1-2 goździki
  • około 1,5 litra wody
  • 1 czubata łyżka cukru lub do smaku

Kompot rabarbarowy z jabłkiem przepis

1. Usuń szypułki z truskawek. Owoce dokładnie umyj. Jabłko i rabarbar pokrój na kawałki.
2. Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoto brązowy.
3. Wlej wodę i zagotuj.
4. Dodaj owoce i przyprawy i ponownie zagotuj.
5. Zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu około 15-20 minut.
6. Przecedź kompot rabarbarowy przez gęste sitko. Możesz go podawać na gorąco lub na zimno.

kompot-rabarbarowy-z-jablkiem
Kompot rabarbarowy z jabłkiem

Komentarze

  1. Z rabarbarem jest trochę jak z robinią czy bzem czarnym. Należy spożywać tylko konkretne organy (łodygę dla rabarbaru, kwiaty dla robinii i kwiaty i owoce dla bzu) inne organy już mogą wykazywać pewną toksyczność (liście dla rabarbaru, łodygi dla robinii i bzu). Bardzo przyjemna receptura.

    OdpowiedzUsuń
  2. My zawsze najbardziej w kompocie z rabarbaru lubiłyśmy te niteczki "farfocle" rabarbaru :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, rabarbar w każdej postaci ! ale mam ochotę na taki kompot!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: