5/23/2020

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru 

smaczny napój na lato.


Kompot z rabarbaru kocham ponad wszystko. No może z wyjątkiem męża, jeszcze by się obraził, że jakieś badyle są dla mnie ważniejsze od Niego. Słodko kwaskowy smaczny napój w różowym kolorze nierozłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem i rewelacyjnie gasi pragnienia. A przy okazji kompot z rabarbaru może wyglądem udawać sok z pitai (smoczy owoc), jeśli chcesz zaszpanować przed nielubianymi sąsiadami.

Kompot rabarbarowy z zaledwie czterech składników: rabarbaru, cytryny, cukru i wanilii przygotujesz w pół godziny. I uwierz mi - warto go zrobić. A do popołudniowej kawy polecam szybkie ciasto na niedzielę.

kompot-z-rabarbaru
Kompot z rabarbaru z miętą i lodem.

Kompot z rabarbaru

  • 5-6 łodyg rabarbaru, to około 600-700 g
  • 1,5 litra wody
  • 4-5 łyżek cukru białego albo trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny albo obrany i pokrojony na plasterki 1 cm kawałek imbiru
  • możesz też dodać 1 jabłko albo kilka truskawek
  • do dekoracji: listki mięty, plasterki cytryny
kompot-z-rabarbaru

Kompot z rabarbaru przepis


1. Odetnij tę część łodygi z której wyrastają liście i kocówkę, która rosła przy ziemi. Rabarbar  umyj i pokrój na 2-3 cm kawałki. Nie musisz go obierać.
2. Do garnka wsyp cukier, dodaj rabarbar, ekstrakt waniliowy i wlej wodę.
3. Doprowadź na silnym ogniu do wrzenia. Po zagotowaniu  zmniejsz płomień do minimum (jeśli chcesz dodać imbir, zrób to teraz). Gotuj pod przykryciem około 20-25 minut. Rabarbar w tym czasie się rozpadnie.
4. Wyłącz ogień i poczekaj, aż kompot trochę przestygnie.
5. Przecedź kompot rabarbarowy przez gęste sitko. Owoce przetrzyj łyżką, tak aby na sitku pozostały tylko skórki i włókna.
6. Jeśli chcesz, dodaj sok z cytryny i ewentualnie dosłódź do smaku

Przed dodaniem rabarbaru możesz skarmelizować cukier. Aby to zrobić do garnka wsyp cukier i podgrzewaj,  aż się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na brązowy. Zajmie to około 2-3 minut.
Dodaj pokrojony rabarbar i mieszając od czasu do czasu podgrzewaj przez kolejne 2-3 minuty. Rabarbar puści sok, a cukier zbije się w grudki i zacznie przyklejać się do łyżki. Nie przejmuj się tym. Wlej wodę i postępuj jak w przepisie powyżej - od punktu 3.
.
Kompot z rabarbaru z miętą i lodem świetnie gasi pragnienie w upalne lato, ale możesz go też podawać na ciepło.

kopot-z-rabarbaru
Kompot z rabarbaru

10 komentarzy:

  1. Rabarbar to dzieciństwo.
    Cudowny zimny kompot i ciasto z rabarbarem.
    Wraca ogromna tęsknota za tymi czasami.
    Za beztroskimi latami i cudownymi smakami.
    Pozdrawiam-)
    Irena-Hooltaye w podrózy

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze dodam, że imbir mi całkowicie wystarcza. Lód już niekoniecznie. Mięta czasami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar przypomina mi czasy dzieciństwa, muszę zrobić taki kompot :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rabarbar w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Kojarzy mi się taki kompocik z babcią i dzieciństwem :) No i placek też lubię bardzo mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kompotu z rabarbaru nigdy nie piłam. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pijam kompotów ale ten wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam domowe placki z rabarbarem i kompot u babci! Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam rabarbar! W każdej postaci, nawet jako nutę zapachową w perfumach. Natomiast nigdy nie robiłam kompotu. Wydaje się dosyć łatwy do zrobienia, więc może, jak dostanę w sklepie rabarbar, to podejmę wyzwanie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rabarbar i taki kompot jest nieodłącznym elementem letni dni w moim domu. Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis