5/27/2020

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

najlepsze ciasto z owocami.


Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane. To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, ciasto zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy.
Nie lubisz rabarbaru? - dodaj truskawki, przekrojone na pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie.

ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html

ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

Zaczyn na ciasto drożdżowe przygotuj dzień przed pieczeniem
  • 90 g mąki pszennej uniwersalnej, to ta oznaczona jako typ 500 lub 550
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 75 ml zimnej wody
Ciasto drożdżowe przygotuj w dniu pieczenia
  • cały zaczyn
  • 270 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
  • 60 ml letniej wody
  • 2 duże jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka stołowa suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g cukru
  • około 300-400 g rabarbaru, to 3-4 łodygi pokrojone na kawałki i wymieszane z 1 łyżką cukru

Kruszonka do ciasta - przepis i składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
  • 80 g roztopionego masła
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione, jeszcze gorące masło. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie rozetrzyj palcami na kruszonkę. Przygotowaną odstaw do lodówki.

ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

1. Przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.

2. Przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem rabarbaru. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie.

3. Przykryj ciasto ściereczką  i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.

4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem.

5. Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, żeby je odgazować.Możesz je jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie.

5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na około 45-60 minut do ponownego wyrośnięcia.

6. Rabarbar umyj, obetnij końcówki i obierz łodygi ze skórki. Każdą łodygę pokrój na małe kawałki o grubości około 5-8 mm i wymieszaj z 1 łyżką cukru.

7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.

8. Odsączony z syropu rabarbar rozłóż na cieście i posyp kruszonką. 

9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się rumieni przykryj ciasto od góry folią aluminiową.

ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem
Domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe z każdymi owocami. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest super. Warto zrobić zaczyn dzień wcześniej - smak jest obłędny :D

      Usuń
  2. Na letnią pore idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam ciasta drożdżowe. Są obłędne i nie ważne jaki owoc dodasz, zawsze smakuje przepysznie. Mi nie wychodzi, zawsze coś zepsuje ;D ale może Twój przepis sprawi, że na reszcie mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie. Bardzo lubię drożdżowe z rabarbarem.
    W maju najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny apetyczny przepis z rabarbarem :D Akurat wtedy kiedy chcę jeść mniej słodkiego :D Ojj kusicie ! Rabarbaru mam pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłam z rabarbarem i nie wyszło, potem robiłam z ananasem i wyszło, muszę wrócić do rabarbaru :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzie się dzisiaj nie ruszę to jakieś dobre ciacho na mnie patrzy. Rabarbar jednak lubię w dżemach, marmoladach i musach. Do ciasta tez się nadają ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to dziś tyje od samego patrzenia :) uwielbiam ciasto drożdżowe a jak jest jeszcze rabarbar to już koniec :) uwielbiam to połączenie :) przepis zabieram, przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten zapach ciepłego ciasta drożdżowego jest uzależniający <3 Mamy rabarbar i właśnie się zastanawiamy co przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to moje całe dzieciństwo. Do dziś jak je piekę wspomnienia beztroskich lat wracają. A zapach pieczonego ciasta obezwładni każdego. Chyba nikt mu się nie oprze☺️

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że u wszystkich rabarbar rządzi - u nas też tylko u nas dziś kompot i zaraz za dżem się bierzemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem! W ogóle wariacje z drożdżowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta drożdżowe. Tak jeszcze nie robiłam z zaczynem dzień wcześniej. Muszę spróbować. Tylko ten rabarbar troszkę nie dla mnie. Ale spróbuję z innym owocem. Dziekuję za przepis, wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis krok po kroku - takie lubię! A ciasto drożdżowe z rabarbarem to prawdziwy smak nadchodzącego lata!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasta drożdżowe kocham, rabarbar troszkę mniej, ale podoba mi się połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatością rabarbaru. Ciocia mojego męża w sezonie robi mnóstwo różnych ciast, kompot i inne specjały z nim. Wygląda na to, że i ja będę musiałą zrobić koniecznie Już się doczekać nie mogę skorzystania z nowej kuchni. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakież tu pyszności u Ciebie. Szkoda, że w domu tylko ja lubię rabarbar. Muszę zrobić, ale 1/4 tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis