Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

najlepsze ciasto z owocami.


Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane. To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, ciasto zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy.
Nie lubisz rabarbaru? - dodaj truskawki, przekrojone na pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie.

ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html

ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

Zaczyn na ciasto drożdżowe przygotuj dzień przed pieczeniem
  • 90 g mąki pszennej uniwersalnej, to ta oznaczona jako typ 500 lub 550
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 75 ml zimnej wody
Ciasto drożdżowe przygotuj w dniu pieczenia
  • cały zaczyn
  • 270 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
  • 60 ml letniej wody
  • 2 duże jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka stołowa suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g cukru
  • około 300-400 g rabarbaru, to 3-4 łodygi pokrojone na kawałki i wymieszane z 1 łyżką cukru

Kruszonka do ciasta - przepis i składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej
  • 80 g roztopionego masła
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione, jeszcze gorące masło. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie rozetrzyj palcami na kruszonkę. Przygotowaną odstaw do lodówki.

ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

1. Przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera, wystarczy wymieszać łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.

2. Przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem rabarbaru. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie.

3. Przykryj ciasto ściereczką  i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.

4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem.

5. Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, żeby je odgazować.Możesz je jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie.

5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na około 45-60 minut do ponownego wyrośnięcia.

6. Rabarbar umyj, obetnij końcówki i obierz łodygi ze skórki. Każdą łodygę pokrój na małe kawałki o grubości około 5-8 mm i wymieszaj z 1 łyżką cukru.

7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.

8. Odsączony z syropu rabarbar rozłóż na cieście i posyp kruszonką. 

9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko się rumieni przykryj ciasto od góry folią aluminiową.

ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem
Domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe z każdymi owocami. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest super. Warto zrobić zaczyn dzień wcześniej - smak jest obłędny :D

      Usuń
  2. Na letnią pore idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam ciasta drożdżowe. Są obłędne i nie ważne jaki owoc dodasz, zawsze smakuje przepysznie. Mi nie wychodzi, zawsze coś zepsuje ;D ale może Twój przepis sprawi, że na reszcie mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie. Bardzo lubię drożdżowe z rabarbarem.
    W maju najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny apetyczny przepis z rabarbarem :D Akurat wtedy kiedy chcę jeść mniej słodkiego :D Ojj kusicie ! Rabarbaru mam pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłam z rabarbarem i nie wyszło, potem robiłam z ananasem i wyszło, muszę wrócić do rabarbaru :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzie się dzisiaj nie ruszę to jakieś dobre ciacho na mnie patrzy. Rabarbar jednak lubię w dżemach, marmoladach i musach. Do ciasta tez się nadają ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to dziś tyje od samego patrzenia :) uwielbiam ciasto drożdżowe a jak jest jeszcze rabarbar to już koniec :) uwielbiam to połączenie :) przepis zabieram, przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten zapach ciepłego ciasta drożdżowego jest uzależniający <3 Mamy rabarbar i właśnie się zastanawiamy co przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to moje całe dzieciństwo. Do dziś jak je piekę wspomnienia beztroskich lat wracają. A zapach pieczonego ciasta obezwładni każdego. Chyba nikt mu się nie oprze☺️

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że u wszystkich rabarbar rządzi - u nas też tylko u nas dziś kompot i zaraz za dżem się bierzemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam drożdżowe z rabarbarem! W ogóle wariacje z drożdżowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta drożdżowe. Tak jeszcze nie robiłam z zaczynem dzień wcześniej. Muszę spróbować. Tylko ten rabarbar troszkę nie dla mnie. Ale spróbuję z innym owocem. Dziekuję za przepis, wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis krok po kroku - takie lubię! A ciasto drożdżowe z rabarbarem to prawdziwy smak nadchodzącego lata!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasta drożdżowe kocham, rabarbar troszkę mniej, ale podoba mi się połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatością rabarbaru. Ciocia mojego męża w sezonie robi mnóstwo różnych ciast, kompot i inne specjały z nim. Wygląda na to, że i ja będę musiałą zrobić koniecznie Już się doczekać nie mogę skorzystania z nowej kuchni. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakież tu pyszności u Ciebie. Szkoda, że w domu tylko ja lubię rabarbar. Muszę zrobić, ale 1/4 tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym z przyjemnością :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: