Syrop z mięty

Syrop z mięty

miętowy syrop do deserów i lodów.


Syrop z mięty na zimę, naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów. To mój ulubiony przepis na syrop miętowy, który doda orzeźwiającego smaku deserom i lodom. Jeśli lubisz domowe lemoniady i drinki takie jak kubański drink mojito, to przygotuj podwójną porcję, bo zniknie błyskawicznie. Ten syrop z mięty możesz też dodawać do herbaty, poczujesz się, jakbyś spędzała wakacje w Maroku, gdzie herbata z miętą jest bardzo popularna i świetnie gasi pragnienie.

Domowy syrop miętowy ma piękny złotawo - słomkowy kolor, jeśli dodasz brązowy cukier, kolor będzie nieco ciemniejszy. Zielony syrop z mięty, który kupujesz w sklepach swój kolor  zawdzięcza dodatkowi barwników, najczęściej niestety chemicznych, w domowych warunkach takiego zielonego koloru nie uzyskasz.

Przepis na syrop z mięty jest bardzo prosty, potrzebujesz zaledwie kilku składników - wody, świeżej mięty, cukru - białego lub brązowego i cytryny, ale jeśli chcesz możesz dodać także imbir. Ten syrop nie wymaga nawet pasteryzacji, wystarczy, że gorące słoiczki postawisz do góry dnem i pozostawisz do ostygnięcia.

syrop-z-miety
Domowy syrop miętowy do ciast, deserów i napojów.

Syrop z mięty

  • około 40 gałązek świeżej mięty
  • 3 szklanki cukru
  • sok z 1 dużej cytryny 
  • opcjonalnie około 2 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
  • 5 szklanek wody

Syrop z mięty przepis

1. Usuń uszkodzone liście. Umyj dokładnie miętę i posiekaj na niewielkie kawałki.
2. Wodę zagotuj z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści do wrzącego syropu dodaj miętę i ewentualnie imbir i wymieszaj.
3. Odstaw garnek na 24 godziny.
4. Przecedź syrop przez bardzo gęste sitko lub gazę. Miętę i imbir wyrzuć.
5. Dodaj do syropu sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj około 5 minut. Gorący rozlej do czystych wyparzonych butelek albo słoiczków. Odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dodawaj do zimnych i gorących napojów (np. lemoniad czy drinków), deserów i lodów, a także sosów do sałatek owocowych. Świetnie smakuje z mrożoną herbatą.

syrop-z-miety
Syrop z mięty.

Komentarze

  1. Ciekawa receptura. Lecz muszę przyznać, iż najpopularniejszej Mentha x piperita nie za bardzo lubię. Zdecydowanie lepszy, nie tak dominujący smak ma Mentha viridis i Mentha aquatica. Co ciekawe to właśnie z tych dwóch taksonów otrzymano pieprzową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ahh, nienawdzię smaku mięty :D na samą myśl mą trzęsie! :D ale ciekawy post no i przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię ale tylko wtedy, gdy nie będę pić po nim zimnego napoju :)

      Usuń
  3. Pewnie jestem jedną z nielicznych osób na świecie, ale nie lubię mięty i niczego co jest z nią związane, nie licząc tik taków i gum do życia �� Choć już sam jej zapach jest orzeźwiający i na pewno ma wielu swoich zwolenników, zwłaszcza latem ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co miętowe. W ogrodzie mam sporo mięty indyjskiej, więc może zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować zrobić ten syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięta jest idealna na lato:) świetnie chłodzi

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł, na pewno się przyda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie dzis robię, zamiast cukru zwyklego dam cukier trzcinowy💖

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam jest fajny ale ja dalam 4limonki jest super

    OdpowiedzUsuń
  10. Robilam jest fajny ale ja dalam 4limonki jest super

    OdpowiedzUsuń
  11. Skusiłaś 😊 Właśnie posiekałam miętę i wstawiłam syrop do gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz z niecierpliwością czekam na informacje czy Ci smakuje

      Usuń
    2. i już pochwalę się, że korzystałam z tego syropu. Nie, nie do napojów. Do sernika . Suuuuuuuper się spisał. Co prawda mój nie jest taki pięknie klarowny ale najważniejsze, że dobry

      Usuń
  12. Piłam u znajomej Pani,jest przeeeeepyszny ,dostalam nawet słoiczek soku do domu, 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: