6/10/2020

Smalec z białej fasoli

Smalec z białej fasoli

wegetariańska pasta z fasoli i jabłek


Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec, ale za to kalorii ma kilka razy mniej. Możesz go przygotować ze świeżo ugotowanej fasoli albo na szybko zrobić smalczyk z fasoli z puszki. Do tego ogórki małosolne i nic mi już więcej do szczęścia nie potrzeba.
Przepis na wegetariański smalec z fasoli jest wyjątkowo łatwy. Wystarczy zmiksować na gładką pastę fasolę z dodatkiem podprażonej cebuli, jabłek i czosnku oraz przypraw charakterystycznych dla tradycyjnego smalcu. U mnie są to zazwyczaj majeranek, szczypta lubczyku, sól, pieprz i odrobina sosu sojowego lub maggi, ale to kwestia smaku. Możesz dodać te przyprawy, które najbardziej Ci odpowiadają.

smalec-z-bialej-fasoli
Wegetariański smalec.

Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną

Z jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej fasoli.  Uwaga - fasoli podczas gotowania nie solimy, doprawimy całość na koniec.

Smalec z białej fasoli

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli albo 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 średnie kwaskowe Jabłko Grójeckie
  • 2 ząbki czarnego czosnku 
  • 1 mały liść laurowy 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub do smaku
  • szczypta lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Smalec z białej fasoli przepis

z fasoli z puszki

1. Fasolę odcedź i opłucz zimną wodą.
2. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj.
3. Podsmaż cebulę i liść laurowy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie.
4. Wyjmij liść laurowy, nie będzie już potrzebny. Fasolę, czosnek, podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawy zmiksuj na gładka pastę.W robocie kuchennym Magimix zajmuje to kilka sekund, a pasta jest idealnie gładka.
5. Odstaw smalec z fasoli na godzinę do lodówki, aby stężał.

Smalec z suchej fasoli

1. Fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Na 1 szklankę suszonej fasoli dodaj minimum  2 szklanki wody. Pozostaw fasolę na 10-12 godzin.
2. Następnego dnia fasolę odcedź i opłucz.
3. Opłukaną fasolę ugotuj do miękkości z dodatkiem listka laurowego w dużej ilości wody. fasolę. W zależności od wielkości ziaren może to zająć od 60 go 90 minut.
4. Ugotowaną fasolę odcedź i odstaw do ostygnięcia. Liść laurowy wyrzuć.
5. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj.
6. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie.
7. Zawartość patelni przestudź i wraz z przyprawami i czosnkiem dodaj do fasoli. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.
8. Smalec z białej fasoli odstaw na godzinę do lodówki, aby stężał.

smalec-z-bialej-fasoli

Kilka słów o składnikach

  • Jabłka Grójeckie są częstym składnikiem naszych potraw. Ich zaletą jest wyższa niż w jabłkach z innych regionów kraju zawartość przeciwutleniaczy oraz bardziej wyrazisty smak i kwaskowość. Podczas ich uprawy ogranicza się do minimum stosowanie środków ochrony roślin. Jabłka Grójeckie kupisz w wielu marketach. m.in. w Lidlu. Informacje na ich temat są dostępne na stronie jablkagrojeckie.pl
  • Czarny czosnek - to rodzaj naturalnie fermentowanego białego czosnku, który przez kilka tygodni dojrzewa w ciepłym i wilgotnym środowisku. Dzięki zachodzącym wówczas procesom czarny czosnek charakteryzuje się kilkukrotnie wyższą zawartością przeciwutleniaczy, przyjemnym smakiem i brakiem ostrego, drażniącego zapachu. Możesz rozsmarować go na chlebie, dodawać do zup i dań mięsnych oraz sałatek i sosów sałatkowych. Ma lekko pikantny i karmelowy posmak, przypominający suszoną śliwkę. Więcej informacji na jego temat znajdziesz na stronie czarny-czosnek.pl
smalec-z-bialej-fasoli
  • Biała fasola - jest bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu oraz białka, którego zawiera więcej niż mięso. To m.in. dlatego jest częstym składnikiem potraw wegańskich. Wiele ciekawostek na temat fasoli można znaleźć na portalu medycznewiadomosci.pl
smalec-z-bialej-fasoli
Smalec z białej fasoli

16 komentarzy:

  1. Super przepis!
    Składniki bardzo mi się podobają i z rozkoszą bym spróbowała...tej pasty z fasoli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - Jabłka Grójeckie i czarny czosnek od Juleko to super połączenie.

      Usuń
  2. Takiego smalcu to ja nie jadłam i nawet o takim nie słyszałam :) a że lubię nowości to z chęcią bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym smalcu tylko nie mam pojęcia z czym go połączyć ? Może tymi podpowiesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam o tym moja znajoma robi i zachwalała i... Moja rodzina odmówiła współpracy, nie tknęły. Nie chciały. Mogłam im nie mówić z czego to jest, bo przecież to i zdrowe i pyszne, ale debilia powiedziałam i się zbuntowały :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie przepadam za smalcem. Nie umiem się przekonać do tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. W planach mam zrobić :D jadłam taki gotowy i na tym się skończyło

    OdpowiedzUsuń
  7. GENIALNE! Na pewno zrobie! Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pastę z fasoli 😍 pamiętam sytuację gdy nabrałam swoich gości na nią 😀 a przy zestawieniu z tradycyjnym smalcem, zdecydowanie wygrała ona! 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam, a przecież tak bardzo lubimy. Ruszam do spiżarni i za chwilę będę miała swój smalczyk fasolowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie warzywne zamienniki, więc myślę, że z Twoim przepisem się zaprzyjaźnię :) choć pewnie z normalnego smalcu nie zrezygnuję, bo jest on hitem na wszystkich wiejskich imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takiego nie robiłam, a nawet nie jadłam. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłyśmy kiedyś taki "smalec" i jest naprawdę pyszny :) Za to nigdy nie jadłyśmy czarnego czosnku i jesteśmy ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja, jeżeli chodzi o pasty z fasoli, uwielbiam frijoles refritos, oczywiście do dań kuchni meksykańskiej, ale nawet z grzanką jesy bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe, nigdy o czymś takim nie słyszałem..

    OdpowiedzUsuń
  15. Próbowałam robić, ale ten z Lidla bardziej mi smakował xD.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis