Smalec z białej fasoli

Smalec z białej fasoli

wegetariańska pasta z fasoli i jabłek


Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec, ale za to kalorii ma kilka razy mniej. Możesz go przygotować ze świeżo ugotowanej fasoli albo na szybko zrobić smalczyk z fasoli z puszki. Do tego ogórki małosolne i nic mi już więcej do szczęścia nie potrzeba.
Przepis na wegetariański smalec z fasoli jest wyjątkowo łatwy. Wystarczy zmiksować na gładką pastę fasolę z dodatkiem podprażonej cebuli, jabłek i czosnku oraz przypraw charakterystycznych dla tradycyjnego smalcu. U mnie są to zazwyczaj majeranek, szczypta lubczyku, sól, pieprz i odrobina sosu sojowego lub maggi, ale to kwestia smaku. Możesz dodać te przyprawy, które najbardziej Ci odpowiadają.

smalec-z-bialej-fasoli
Wegetariański smalec.

Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną

Z jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej fasoli.  Uwaga - fasoli podczas gotowania nie solimy, doprawimy całość na koniec.

Smalec z białej fasoli

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli albo 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 średnie kwaskowe Jabłko Grójeckie
  • 2 ząbki czarnego czosnku 
  • 1 mały liść laurowy 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub do smaku
  • szczypta lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Smalec z białej fasoli przepis

z fasoli z puszki

1. Fasolę odcedź i opłucz zimną wodą.
2. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj.
3. Podsmaż cebulę i liść laurowy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie.
4. Wyjmij liść laurowy, nie będzie już potrzebny. Fasolę, czosnek, podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawy zmiksuj na gładka pastę.W robocie kuchennym Magimix zajmuje to kilka sekund, a pasta jest idealnie gładka.
5. Odstaw smalec z fasoli na godzinę do lodówki, aby stężał.

Smalec z suchej fasoli

1. Fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Na 1 szklankę suszonej fasoli dodaj minimum  2 szklanki wody. Pozostaw fasolę na 10-12 godzin.
2. Następnego dnia fasolę odcedź i opłucz.
3. Opłukaną fasolę ugotuj do miękkości z dodatkiem listka laurowego w dużej ilości wody. fasolę. W zależności od wielkości ziaren może to zająć od 60 go 90 minut.
4. Ugotowaną fasolę odcedź i odstaw do ostygnięcia. Liść laurowy wyrzuć.
5. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj.
6. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie.
7. Zawartość patelni przestudź i wraz z przyprawami i czosnkiem dodaj do fasoli. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.
8. Smalec z białej fasoli odstaw na godzinę do lodówki, aby stężał.

smalec-z-bialej-fasoli

Kilka słów o składnikach

  • Jabłka Grójeckie są częstym składnikiem naszych potraw. Ich zaletą jest wyższa niż w jabłkach z innych regionów kraju zawartość przeciwutleniaczy oraz bardziej wyrazisty smak i kwaskowość. Podczas ich uprawy ogranicza się do minimum stosowanie środków ochrony roślin. Jabłka Grójeckie kupisz w wielu marketach. m.in. w Lidlu. Informacje na ich temat są dostępne na stronie jablkagrojeckie.pl
  • Czarny czosnek - to rodzaj naturalnie fermentowanego białego czosnku, który przez kilka tygodni dojrzewa w ciepłym i wilgotnym środowisku. Dzięki zachodzącym wówczas procesom czarny czosnek charakteryzuje się kilkukrotnie wyższą zawartością przeciwutleniaczy, przyjemnym smakiem i brakiem ostrego, drażniącego zapachu. Możesz rozsmarować go na chlebie, dodawać do zup i dań mięsnych oraz sałatek i sosów sałatkowych. Ma lekko pikantny i karmelowy posmak, przypominający suszoną śliwkę. Więcej informacji na jego temat znajdziesz na stronie czarny-czosnek.pl
smalec-z-bialej-fasoli
  • Biała fasola - jest bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu oraz białka, którego zawiera więcej niż mięso. To m.in. dlatego jest częstym składnikiem potraw wegańskich. Wiele ciekawostek na temat fasoli można znaleźć na portalu medycznewiadomosci.pl
smalec-z-bialej-fasoli
Smalec z białej fasoli

Komentarze

  1. Super przepis!
    Składniki bardzo mi się podobają i z rozkoszą bym spróbowała...tej pasty z fasoli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - Jabłka Grójeckie i czarny czosnek od Juleko to super połączenie.

      Usuń
  2. Takiego smalcu to ja nie jadłam i nawet o takim nie słyszałam :) a że lubię nowości to z chęcią bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym smalcu tylko nie mam pojęcia z czym go połączyć ? Może tymi podpowiesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam o tym moja znajoma robi i zachwalała i... Moja rodzina odmówiła współpracy, nie tknęły. Nie chciały. Mogłam im nie mówić z czego to jest, bo przecież to i zdrowe i pyszne, ale debilia powiedziałam i się zbuntowały :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie przepadam za smalcem. Nie umiem się przekonać do tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. W planach mam zrobić :D jadłam taki gotowy i na tym się skończyło

    OdpowiedzUsuń
  7. GENIALNE! Na pewno zrobie! Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pastę z fasoli 😍 pamiętam sytuację gdy nabrałam swoich gości na nią 😀 a przy zestawieniu z tradycyjnym smalcem, zdecydowanie wygrała ona! 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam, a przecież tak bardzo lubimy. Ruszam do spiżarni i za chwilę będę miała swój smalczyk fasolowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie warzywne zamienniki, więc myślę, że z Twoim przepisem się zaprzyjaźnię :) choć pewnie z normalnego smalcu nie zrezygnuję, bo jest on hitem na wszystkich wiejskich imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takiego nie robiłam, a nawet nie jadłam. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłyśmy kiedyś taki "smalec" i jest naprawdę pyszny :) Za to nigdy nie jadłyśmy czarnego czosnku i jesteśmy ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja, jeżeli chodzi o pasty z fasoli, uwielbiam frijoles refritos, oczywiście do dań kuchni meksykańskiej, ale nawet z grzanką jesy bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe, nigdy o czymś takim nie słyszałem..

    OdpowiedzUsuń
  15. Próbowałam robić, ale ten z Lidla bardziej mi smakował xD.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: