6/05/2020

Syrop z mięty

Syrop z mięty

miętowy syrop do deserów i lodów.


Syrop z mięty na zimę, naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów. To mój ulubiony przepis na syrop miętowy, który doda orzeźwiającego smaku deserom i lodom. Jeśli lubisz domowe lemoniady i drinki takie jak kubański drink mojito, to przygotuj podwójną porcję, bo zniknie błyskawicznie. Ten syrop możesz też dodawać do herbaty, poczujesz się, jakbyś spędzała wakacje w Maroku, gdzie herbata z miętą jest bardzo popularna i świetnie gasi pragnienie.

Domowy syrop miętowy ma piękny złotawo - słomkowy kolor, jeśli dodasz brązowy cukier, kolor będzie nieco ciemniejszy. Zielony syrop z mięty, który kupujesz w sklepach swój kolor  zawdzięcza dodatkowi barwników, najczęściej niestety chemicznych.

Przepis na syrop z mięty jest bardzo prosty, potrzebujesz zaledwie kilku składników - wody, świeżej mięty, cukru - białego lub brązowego i cytryny, ale jeśli chcesz możesz dodać także imbir. Ten syrop nie wymaga nawet pasteryzacji, wystarczy, że gorące słoiczki postawisz do góry dnem i pozostawisz do ostygnięcia.

syrop-z-miety
Domowy syrop miętowy do ciast, deserów i napojów.

Syrop z mięty

  • około 40 gałązek świeżej mięty
  • 3 szklanki cukru
  • sok z 1 dużej cytryny 
  • opcjonalnie około 2 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
  • 5 szklanek wody

Syrop z mięty przepis

1. Usuń uszkodzone liście. Umyj dokładnie miętę i posiekaj na niewielkie kawałki.
2. Wodę zagotuj z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści do wrzącego syropu dodaj miętę i ewentualnie imbir i wymieszaj.
3. Odstaw garnek na 24 godziny.
4. Przecedź syrop przez bardzo gęste sitko lub gazę. Miętę i imbir wyrzuć.
5. Dodaj do syropu sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj około 5 minut. Gorący rozlej do czystych wyparzonych butelek albo słoiczków. Odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dodawaj do zimnych i gorących napojów (np. lemoniad czy drinków), deserów i lodów, a także sosów do sałatek owocowych. Świetnie smakuje z mrożoną herbatą.

syrop-z-miety
Syrop z mięty.

7 komentarzy:

  1. Ciekawa receptura. Lecz muszę przyznać, iż najpopularniejszej Mentha x piperita nie za bardzo lubię. Zdecydowanie lepszy, nie tak dominujący smak ma Mentha viridis i Mentha aquatica. Co ciekawe to właśnie z tych dwóch taksonów otrzymano pieprzową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ahh, nienawdzię smaku mięty :D na samą myśl mą trzęsie! :D ale ciekawy post no i przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie jestem jedną z nielicznych osób na świecie, ale nie lubię mięty i niczego co jest z nią związane, nie licząc tik taków i gum do życia �� Choć już sam jej zapach jest orzeźwiający i na pewno ma wielu swoich zwolenników, zwłaszcza latem ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co miętowe. W ogrodzie mam sporo mięty indyjskiej, więc może zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować zrobić ten syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięta jest idealna na lato:) świetnie chłodzi

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł, na pewno się przyda!

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis