9/28/2020

Makaron z indykiem i warzywami


Makaron z indykiem i warzywami 

przepis na indycze ragu bianco z makaronem. 

Makaron z indykiem i warzywami przygotujesz w około 40 minut. To proste danie, które zaskakuje bogactwem smaków i łatwością wykonania poznałam podczas warsztatów kulinarnych  "W domu sięgnij po indyka". Przepis na makaron rigatoni z indyczym ragu bianco (tak brzmi jego oryginalna nazwa)  opracował Szymon Szlendak, szef kuchni w renomowanych restauracjach i sędzia techniczny Półfinału i Finału Kulinarnego Pucharu Polski (2016).

Dla nas każdy przepis na smaczny i szybki obiad to prawdziwy skarb. Wciąż szukamy kolejnych pomysłów i inspiracji, aby pomimo natłoku zajęć urozmaicić nasze codzienne posiłki. Myślę, że Tobie także przypadnie do gustu makaron z mielonym mięsem indyczym i warzywami.  

makaron-z-indykiem-i-warzywami

Makaron z indykiem i warzywami

składniki na 3-4 porcje
czas przygotowania 40-50 minut
  • 400 g makaronu rigatoni (makaron rurki)
  • 600 g mielonego mięsa indyczego z udźca)
  • 160 ml wytrawnego białego wina
  • 80 g masła
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 plastry pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 łyżki zielonego groszku 
  • około 80 g sera typu Parmezan lub Grana Padano
  • sól, pieprz i świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia) do smaku
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • do duszenia około 1200 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny 

Makaron z indykiem i warzywami przepis

1. Ugotuj wywar z szyi indyczej i włoszczyzny.

2. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z wytłoczyn, dodaj mielone mięso z  indyka, i podsmażaj aż się dobrze zrumieni.

3. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę seler naciowy, marchewkę, cebulę, i suszone pomidory. Dodaj je do mięsa i smaż dalej na silnym ogniu.

4. Dodaj białe wino, zmniejsz płomień i powoli wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili, aż będzie miękkie.

5. Dopraw do smaku, dodaj masło, świeże zioła i drobno pokrojone warzywa. 

makaron-z-indykiem-i-warzywami
W tak drobną kostkę kroimy warzywa do ragu

6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy. 

7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy, a makaron będzie al dente.

8. Podawaj posypany startym Parmezanem.

Mięso indycze.

Mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu, i cynku. Ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) i wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry). Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu.

Warsztaty kulinarne "W domu sięgnij po indyka" odbyły się w ramach projektu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”, którego celem jest zwiększenie wśród konsumentów świadomości wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.

Co to jest makaron rigatoni.

Rigatoni to włoski makaron w kształcie rurek z charakterystycznym żłobieniem. Rigatoni jest podstawą tradycyjnych mięsnych ragu i zapiekanek. 

makaron-z-indykiem-i-warzywami
Makaron z indykiem i warzywami.

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis