8/30/2019

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

prosty przepis na szybki obiad


Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli.  Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej.

Na emigracji poznałam prawdziwy smak orientalnych potraw. Takich zwyczajnych, gotowanych w domu przez moje koleżanki z Indii, Pakistanu czy Libanu. Często gotowałyśmy wspólnie, ja uczyłam je kuchni polskiej, one wdrażały mnie w tajniki kuchni swoich krajów. Także nasze polskie potrawy z dodatkiem orientalnych, ale łatwo dostępnych przypraw zyskują nowy smak.
Pulpety drobiowe po indyjsku smakują obłędnie. Uwielbiam je i bardzo często robię.

Pulpety-drobiowe-w-sosie-pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - łatwy przepis inspirowany kuchnią terytoriów plemiennych z pogranicza Pakistanu i Afganistanu, nikomu nie sprawi trudności i nie nadwyręży portfela. W naszym compoundzie (zamknięte, strzeżone osiedle dla obcokrajowców) te pulpety robili chyba wszyscy, choć w znaczniej bardziej pikantnej wersji niż moja. Nazywaliśmy je tandoori kofta, ale zgodnie z sugestią Beaty z bloga Niebo na talerzu, łatwiej było mi napisać, że jest to przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. 

Indyjskie pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym są bardziej miękkie niż polskie, przygotowuje się je bez dodatku bułki tartej, dlatego nie ma jej w tym przepisie. Zamiast przypraw podanych w przepisie na sos można dodać mieszankę tandoori masala.

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym czyli tandoori kofta korma to dość pikantne, mięsne danie główne serwowane w Pakistanie, Indiach czy Afganistanie podczas lunchu lub kolacji. Potrawa ma niezliczoną ilość wersji, które w zależności od regionu mogą się bardzo różnić. Cechą charakterystyczną jest wyraźny czerwony kolor sosu (korma) i dodawanie do potrawy aromatycznych  przypraw.

Pulpety-drobiowe-w-sosie-pomidorowym
Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym po indyjsku

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

składniki na pulpety drobiowe
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak, indyk)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula starta na tarce
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki sosu pomidorowego
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 3 duże pomidory lub puszka (ok. 400g) krojonych pomidorów
  • 300-400 ml wody lub bulionu mięsnego albo warzywnego
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić)
  • 1-2 goździki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • 3/4 łyżeczki suszonej kozieradki 
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 
  • do dekoracji garść świeżych, posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki
  • olej do smażenia
Wszystkie przyprawy do sosu pomidorowego możemy zastąpić indyjską mieszanką przypraw tandoori masala, dzięki temu sos będzie miał wyraźny czerwony kolor. Tandoori masala i kozieradkę można za kilka złotych kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Jeśli lubicie dużo sosu, to proponuję dwukrotnie zwiększyć ilość składników.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Do mięsa mielonego, dodajemy jajko, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wyrabiamy, aby wszystko dobrze ze sobą połączyło, formujemy kulki o średnicy około 2 cm i odstawiamy do lodówki na minimum 30-40 minut. Opcjonalnie możemy je podsmażyć, przed dodaniem do sosu.

Teraz przygotowujemy sos pomidorowy, ale nieco inaczej niż w Polsce. Zaczynamy od przygotowania pomidorów, sparzamy je wrzątkiem przez 2-3 minuty, obieramy ze skórki, kroimy na małej kawałki i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy drobno posiekaną cebulę, aż nabierze ciemno złotego koloru. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy jeszcze około 1 minuty. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejne 30-40 sekund. Zawartość patelni podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut.
Pulpety drobiowe wyjmujemy z lodówki i delikatnie wkładamy po jednym do gotującego się sosu.   Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym podajemy z ryżem, chlebem lub ziemniakami.  Przed podanie dekorujemy natką kolendry lub pietruszki.

Pulpety-drobiowe-w-sosie-pomidorowym
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

2 komentarze:

  1. Super napisane. Wydaje się banalny i szybki w wykonaniu. Do wypróbowania ! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się dokładnie opisywać wszystko co robię przygotowując posiłek, zwłaszcza w przypadku tych dań, które wywodzą się z innych regionów świata :)
      Bardzo dziękuję za komplement

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis