Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

prosty przepis na szybki obiad


Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli.  Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej.

Na emigracji poznałam prawdziwy smak orientalnych potraw. Takich zwyczajnych, gotowanych w domu przez moje koleżanki z Indii, Pakistanu czy Libanu. Często gotowałyśmy wspólnie, ja uczyłam je kuchni polskiej, one wdrażały mnie w tajniki kuchni swoich krajów. Także nasze polskie potrawy z dodatkiem orientalnych, ale łatwo dostępnych przypraw zyskują nowy smak.
Pulpety drobiowe po indyjsku smakują obłędnie. Uwielbiam je i bardzo często robię.

Pulpety-drobiowe-w-sosie-pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - łatwy przepis inspirowany kuchnią terytoriów plemiennych z pogranicza Pakistanu i Afganistanu, nikomu nie sprawi trudności i nie nadwyręży portfela. W naszym compoundzie (zamknięte, strzeżone osiedle dla obcokrajowców) te pulpety robili chyba wszyscy, choć w znaczniej bardziej pikantnej wersji niż moja. Nazywaliśmy je tandoori kofta, ale zgodnie z sugestią Beaty z bloga Niebo na talerzu, łatwiej było mi napisać, że jest to przepis na pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. 

Indyjskie pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym są bardziej miękkie niż polskie, przygotowuje się je bez dodatku bułki tartej, dlatego nie ma jej w tym przepisie. Zamiast przypraw podanych w przepisie na sos można dodać mieszankę tandoori masala.

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym czyli tandoori kofta korma to dość pikantne, mięsne danie główne serwowane w Pakistanie, Indiach czy Afganistanie podczas lunchu lub kolacji. Potrawa ma niezliczoną ilość wersji, które w zależności od regionu mogą się bardzo różnić. Cechą charakterystyczną jest wyraźny czerwony kolor sosu (korma) i dodawanie do potrawy aromatycznych  przypraw.

Pulpety-drobiowe-w-sosie-pomidorowym
Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym po indyjsku

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

składniki na pulpety drobiowe
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (kurczak, indyk)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula starta na tarce
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki sosu pomidorowego
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 3 duże pomidory lub puszka (ok. 400g) krojonych pomidorów
  • 300-400 ml wody lub bulionu mięsnego albo warzywnego
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka startego na tarce lub drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku (można na początek wsypać o połowę mniej i w razie potrzeby doprawić)
  • 1-2 goździki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • 3/4 łyżeczki suszonej kozieradki 
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 
  • do dekoracji garść świeżych, posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki
  • olej do smażenia
Wszystkie przyprawy do sosu pomidorowego możemy zastąpić indyjską mieszanką przypraw tandoori masala, dzięki temu sos będzie miał wyraźny czerwony kolor. Tandoori masala i kozieradkę można za kilka złotych kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Jeśli lubicie dużo sosu, to proponuję dwukrotnie zwiększyć ilość składników.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Do mięsa mielonego, dodajemy jajko, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wyrabiamy, aby wszystko dobrze ze sobą połączyło, formujemy kulki o średnicy około 2 cm i odstawiamy do lodówki na minimum 30-40 minut. Opcjonalnie możemy je podsmażyć, przed dodaniem do sosu.

Teraz przygotowujemy sos pomidorowy, ale nieco inaczej niż w Polsce. Zaczynamy od przygotowania pomidorów, sparzamy je wrzątkiem przez 2-3 minuty, obieramy ze skórki, kroimy na małej kawałki i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy drobno posiekaną cebulę, aż nabierze ciemno złotego koloru. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy jeszcze około 1 minuty. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejne 30-40 sekund. Zawartość patelni podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut.
Pulpety drobiowe wyjmujemy z lodówki i delikatnie wkładamy po jednym do gotującego się sosu.   Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym podajemy z ryżem, chlebem lub ziemniakami.  Przed podanie dekorujemy natką kolendry lub pietruszki.

Pulpety-drobiowe-w-sosie-pomidorowym
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Komentarze

  1. Super napisane. Wydaje się banalny i szybki w wykonaniu. Do wypróbowania ! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się dokładnie opisywać wszystko co robię przygotowując posiłek, zwłaszcza w przypadku tych dań, które wywodzą się z innych regionów świata :)
      Bardzo dziękuję za komplement

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam. Super smak. Polecam gorąco. Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: