10/31/2018

Pulpety w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

- polskie comfort food. 


Nie ma chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese, dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone.

Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach wariantów, dodając do sosu, to co akurat było "pod ręką". Bywały więc pulpeciki w sosie pomidorowym zaprawianym śmietaną, ale zdarzały się i ubogie wersje, kiedy na coś, co szumnie nazywaliśmy sosem, składały się dwa pomidory i kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie. A jednak zawsze z sentymentem wspominam to danie i po latach chętnie je przyrządzam.
Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food?


Pulpety w sosie pomidorowym 

- składniki
  • 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe)
  • 2 duże cebule (białe lub czerwone)
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz i mielona papryka do smaku
  • garść natki pietruszki
  • 4-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia pulpetów

Sos pomidorowy do pulpetów

  • 800 ml przecieru pomidorowego albo dwie puszki pomidorów
  • 200 ml bulionu mięsnego  lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól, pieprz, duża szczypta cukru i ulubione zioła do smaku
Dodatkowo: natka pietruszki lub kolendry

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkami, połową podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszać.
Z mięsa uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące pszennej i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron, pod koniec smażenia dodać pozostałą cebulę i posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut. Dodać przecier pomidorowy i bulion, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W przypadku mięsa drobiowego zajmie to około 15 minut, pulpety wieprzowe lub z mięsa mieszanego będą się gotować około 30 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym można serwować z ziemniakami, kluskami, makaronem, ryżem lub pieczywem. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub tartym parmezanem.

Pulpety w sosie pomidorowym

4 komentarze:

  1. Ale Włosi też mają pulpety w sosie pomidorowym. Podają je z makaronem lub zapiekają z makaronami i serami....Myślę, czy to właśnie nie dzięki nim pulpety są tak u nas popularne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. To danie pod różnymi nazwami jest popularne niemal na całym świecie. Jedyną różnicę stanowią przyprawy.

      Usuń
  2. Pulpety w pomidorach są bardzo pysznym i sycącym daniem, a do tego łatwym do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie ważna jest także ich różnorodność, w zależności od użytych dodatków można uzyskać zupełnie różne potrawy

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger