Papryka faszerowana soczewicą

Papryka faszerowana soczewicą

przepis na szybki obiad bez mięsa


Papryka faszerowana soczewicą - przepis idealny na każdy dzień tygodnia, świetnie się sprawdza jako obiad lub ciepła kolacja. Nie wymaga przy tym żadnych zdolności kulinarnych, każdy jest w stanie go przygotować i to w niespełna godzinę, podobnie jak oryginalne węgierskie leczo

Faszerowana papryka w sezonie letnio-jesiennym często gości na naszym stole, ale ten przepis przygotowała Agnieszka Szyszkowska i przyznaję, jest absolutnie rewelacyjny. Proste składniki - papryka, soczewica, cukinia i cebula, które można kupić w każdym sklepie, bez cenowych szaleństw i problemów z dostępnością to ogromna zaleta. Jednym słowem, szybko, tanio i zdrowo.

Mimo, że jest to przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa, to dzięki soczewicy otrzymujemy solidną porcję białka. Czy można chcieć czegoś więcej?

Papryka nadziewana soczewicą i cukinią może być zapiekana w piekarniku, jak to zrobiła Agnieszka lub uduszona w sosie pomidorowym. Za każdym razem otrzymamy bardzo smaczny posiłek, sycący, a jednocześnie niezbyt kaloryczny.

Papryka-faszerowana-soczewica
Przepis i zdjęcia Agnieszka Szyszkowska

Papryka faszerowana soczewicą - składniki

  • 3 duże papryki
  • około 100 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz i ewentualnie curry do smaku
  • olej do smażenia
  • ulubiona zielenina - np. natka pietruszki lub kolendry
  • opcjonalnie ser mozzarella lub starty parmezan   

Papryka-faszerowana-soczewicą

Papryka faszerowana soczewicą - przepis

Soczewicę opłukać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, a cukinię drobno pokroić, nie ma potrzeby, aby ją obierać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na jasno złoty kolor, pod koniec smażenia dodać cukinię, ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez 3-4 minuty. Na koniec dodać pokrojoną zieleniną i wymieszać.
Papryki dokładnie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Połówki papryki napełnić farszem. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać łyżką oliwy i kilkoma łyżkami wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach można położyć na każdej papryce plaster mozzarelli lub posypać startym parmezanem i zapiekać jeszcze około 10 minut.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Papryka-faszerowana-soczewica

Papryka faszerowana soczewicą

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: