Przepis na leczo z kiełbasą

Przepis na leczo z kiełbasą

Szybkie i proste leczo z kiełbasą.


Przepis na leczo z kiełbasą jest naprawdę banalnie prosty. Wystarczy kilka podstawowych składników - pomidory, papryka, cebula, kiełbasa i przyprawy w odpowiednich proporcjach, aby nakarmić całą rodzinę lub wygłodniałych gości.
Węgierski przepis na leczo do słoików na zimę, który wiele osób poleca jako jeden z najlepszych, zamieściłam na blogu już kilka lat temu. Dzisiejsza propozycja jest co najmniej równie smaczna. W niespełna godzinę przygotujesz ciepły, kolorowy i sycący posiłek.

przepis-na-leczo-z-kielbasa
 Prosty przepis na domowe leczo z kiełbasą

Największą zaletą leczo jest jego wszechstronność. Możesz je podać na obiad i na ciepłą kolację. Ale równie dobrze sprawdza się jako składnik omletów i jajecznicy. Najczęściej podaję leczo z pszennym pieczywem, jednak robiłam też wersję z ryżem i jest tak samo pyszna.


Przepis na leczo z kiełbasą - składniki

proporcje na 4-6 osób
  • 1 kg różnokolorowej mięsistej papryki
  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 50 dag kg cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki mielonej ostrej lub łagodnej
  • pół łyżeczki wędzonej papryki, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata
  • około 40 dag dobrej kiełbasy, ale możesz dodać 20 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku
  • do smażenia - smalec lub tłuszcz wytopiony z boczku albo olej
  • po około pół łyżeczki soli, mielonego pieprzu i cukru do smaku
  • opcjonalnie 1 papryczka chili, jeśli ma być bardzo ostre

    Przepis na leczo z kiełbasą

    1. Cebulę obierz, przekrój na dwie części i pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
    2. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski o grubości 5 mm.
    3. Pomidory włóż na minutę do wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w dość niedużą kostkę.
    4. Jeśli używasz boczku, to pokrój go w kostkę i podsmaż na patelni. Wyjmij boczek i odłóż do miseczki, a wytopiony tłuszcz wlej do garnka.
    5. Na tłuszczu podsmaż cebulę, do czasu aż się zeszkli. Dodaj kiełbasę i smaż kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
    6. Dodaj pokrojoną paprykę, czosnek, podsmażony wcześniej boczek,  trzy - cztery łyżki stołowe pokrojonych w kostkę pomidorów i przyprawy. Podsmażaj przez około 20 minut.dość często mieszając.
    7. Dodaj pozostałe pomidory i gotuj około 10-15 minut na niewielkim ogniu.

    Spodobał Ci się ten przepis? Polub naszą stronę na Facebooku

    przepis-na-leczo-z-kielbasa

    Co to jest leczo

    Leczo to danie, które tak naprawdę nie jest gulaszem, ani zupą, ani przystawką, ale w jakiś sposób ma cechy wszystkich tych dań. Tak opisuje tę pyszną potrawę Taste Hungary (jedna z najbardziej znanych firm oferujących wycieczki kulinarne na Węgrzech).
    Podstawowe leczo składa się z papryki, pomidorów polnych, cebuli i niewielkiej ilości czosnku do smaku. Opcjonalne dodatki do pieczarki, cukinia czasami także seler naciowy. Na Węgrzech leczo podaje się często jako dodatek do potraw mięsnych

    przepis-na-leczo-z-kielbasa
    Przepis na leczo z kiełbasą

    Komentarze

    1. Wygląda przesmacznie! Jest idealne, takie jak lubię.
      Niestety kojarzy mi się z jesienną aurą...

      OdpowiedzUsuń
    2. Dobre leczo nie jest złe ;) Bardzo je lubię i w sezonie często robię. Twoje wygląda bardzo aromatycznie i smacznie.

      OdpowiedzUsuń
    3. Często robię i to bardzo podobne do Twojej wersji. Wygląda bardzo nęcąco. Narobiłaś mi smaka:-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam leczo! Zainspirowana przepisem zakupiłam dzisiaj kiełbasę w sklepie Kiszeczka, warzywa na bazarku, no i wieczorem zrobię dużo leczo - część zapakuję w słoiki, żeby było na zimę. :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Leczo wyszło przepyszne! Wcześniej korzystałam z przepisu mojej mamy. Jej leczo też jest smaczne, ale to wydaje się jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Dużym atutem jest czas przygotowania. Po godzinie danie było gotowe. To świetny przepis na szybki obiad :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. moje pierwsze leczo i od razu wyszło dobre :D nie miałam papryki wędzonej, ani czosnku, ale znalazłam w spiżarce przyprawy do kiełbas które je zawierały i wyszło smacznie, trzeba sobie radzić ;)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: