Prosta sałatka śledziowa

Prosta sałatka śledziowa

Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku.

Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i wyjątkowo smaczna jest stałą pozycją w naszym domowym menu. Z zaledwie kilku składników: śledzie, jabłka, cebula i ogórki konserwowe lub kiszone wyczarujesz pyszne danie na każdą okazję. Do tego aksamitny sos z żółtek i śmietany, doprawiony do smaku i gotowe. Wielbiciele śledzi pokochają ten bardzo prosty przepis na sałatkę ze śledzi.

Na święta możesz też przygotować śledzie z z suszonymi pomidorami

Przepis na sałatkę ze śledzi i sos do śledzi pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" wydanej w 1963 roku.

prosta-salatka-sledziowa
Bardzo dobra i prosta sałatka ze śledzi solonych lub śledzi w oleju.  Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.

Prosta sałatka śledziowa

  • 400 g filetów śledziowych, solonych lub z oleju
  • 1 nieduże jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę 
  • 1 duży ogórek kiszony, ale możesz też użyć ogórków konserwowych
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 
  • opcjonalnie możesz też dodać 
    • 1 średni ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę  
    • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę

Sos majonezowy do śledzi

  • 2 jajka ugotowane na twardo, do sosu dodajemy tylko żółtka, białka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 100-120 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli morskiej lub do smaku
  • pół łyżeczki cukru lub do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka dobrej, ostrej musztardy, sos będzie miał wówczas ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Uwaga; jeśli wolisz majonez ze sklepu, to wystarczy, że wymieszasz 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami śmietany i ewentualnie musztardą i doprawisz do smaku.

Do podania: gotowane ziemniaki lub świeży chrupiący chleb

prosta-salatka-sledziowa

Prosta sałatka śledziowa przepis

1. Filety śledziowe solone umyj i wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, co pewien czas sprawdzając czy są już odpowiednio słone. Jeśli robisz sałatkę ze śledzi w oleju, wytrzyj je papierowym ręcznikiem z nadmiaru oleju. 

2. Osusz śledzie i pokrój w mniej więcej 2 cm kostkę.

3. Przygotuj sos do śledzi. Ugotuj jajka, a następnie wydrąż z nich żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko.  Ucierając żółtka (ręcznie lub mikserem) dodawaj po kilka kropli oleju. Gdy wchłoną olej, dodaj kolejnych kilka kropel nie przerywając ucierania. Postępuj tak, do chwili, aż żółtka wchłoną cały olej. Każdą kolejną porcję oleju, dodawaj dopiero wówczas, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Dodaj śmietanę i ubij sos trzepaczką (rózgą) - to taki rodzaj mieszadła, jak na zdjęciu poniżej. Na koniec dodaj przyprawy, ocet winny lub sok z cytryny, ewentualnie także musztardę i jeszcze chwilę ubijaj.

prosta-salatka-sledziowa
Ciekawostka dla fanów sprzętów kuchennych - mikser na zdjęciu Breville HeatSoft ma opcję delikatnego ogrzewania zimnych produktów, dzięki czemu można bez problemu ucierać zimne, dopiero co wyjęte z lodówki masło.

4. Jabłka, ogórek i cebulę i białka jajek pokrój w małą kostkę i wymieszaj ze śledziami i połową sosu.

5.  Przed podaniem przełóż sałatkę śledziową do salaterki, polej pozostałym sosem i udekoruj drobno pokrojonym szczypiorkiem albo matką pietruszki.

prosta-salatka-sledziowa
Prosta sałatka śledziowa


Komentarze

  1. Lubię taką sałątkę. Kilka dni temu jedliśmy podobną na lunch.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie mogę jeść w każdej postaci i o każdej porze dnia. Sałatkę śledziową uwielbiam. Robię inaczej i chętnie wypróbuję Twój przepis Olu. A mikser z funkcją podgrzewania jest świetny zwłaszcza do ucierania zimnego masła.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne przepisy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: