Bardzo dobry blender próżniowy

Bardzo dobry blender próżniowy 

Czy warto kupić blender próżniowy wysokoobrotowy. 

Bardzo dobry blender próżniowy to moim zdaniem taki, którego zakup nie wydrenuje do samego dna naszego portfela, ale jednocześnie zapewni doskonałą jakość przygotowywanych koktajli, ograniczając proces utleniania. Konstrukcja blendera próżniowego nie różni się zbytnio od tradycyjnego blendera. Dodatkowym elementem jest pompa próżniowa, dzięki czemu możesz miksować składniki w środowisku o niskiej zawartości tlenu. Blender próżniowy działa na tej samej zasadzie co pakowarki próżniowe, usuwa tlen tworząc w kielichu podciśnienie. Ten prosty i znany od wielu lat proces pozwala zachować więcej witamin i enzymów, ogranicza rozwarstwianie się koktajli i gwarantuje ich dłuższą świeżość. Blender próżniowy zazwyczaj nie należy do najtańszych urządzeń, dlatego decydując się na jego zakup warto dokonać przemyślanego wyboru. Nie znam wszystkich dostępnych na rynku modeli blenderów próżniowych. Na co dzień korzystam z bardzo cichego blendera Kohersen. Na podstawie tego blendera postaram się przybliżyć Ci wady i zalety blenderów próżniowych.

bardzo-dobry-blender-prozniowy
Blender próżniowy pozwala zachować więcej witamin i enzymów w koktajlach.
 

Dlaczego koktajle ciemnieją

To właśnie kontakt z tlenem powoduje, że owoce m.in. jabłka, banany czy awokado ciemnieją. Ale spróbuj włożyć te same produkty do pojemnika próżniowego i odessać powietrze. Dzięki temu dłużej zachowają swój kolor, świeżość i wartości odżywcze. Na podobnej zasadzie działa blender próżniowy. Miksowane w atmosferze próżni składniki nie są napowietrzane, a tym samym proces utleniania jest bardzo spowolniony. Przygotowane w ten sposób posiłki, zwłaszcza na bazie świeżych owoców i warzyw zachowują więcej wartości odżywczych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu enzymów.

Kiedy wybierałam swój blender próżniowy, na stronie www.kohersen.pl trafiłam m.in. na taki opis

Blender próżniowy Kohersen® to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Sporządzane w blenderze próżniowym napoje, zupy i sosy są bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy – są po prostu zdrowsze, a przy tym lepiej wyglądają i smakują. Przygotowując posiłki w próżni, znacząco ogranicza się możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Jedzenie wolniej się psuje i fermentuje, dłużej zatem można cieszyć się jego pełnym smakiem. 

I muszę przyznać rację firmie Koheresen. Przygotowane w blenderze próżniowym posiłki istotnie mają zdecydowanie lepszy smak. Dłużej zachowują świeżość i są gładsze, niż miksowane w tradycyjnych blenderach kielichowych.

Po co ta próżnia

Tak, jak wspomniałam powyżej, blendowanie próżniowe zapobiega napowietrzaniu koktajli. Koktajle przygotowane w blenderze próżniowym są niemal całkowicie pozbawione pęcherzyków powietrza. To nadaje napojom wyjątkowo gładką konsystencję, wydłuża przydatność gotowych już posiłków do spożycia oraz zapobiega utracie enzymów i witamin. Dotyczy to także witamin rozpuszczalnych w wodzie jak witaminy z grupy B i witamina C. Korzystam na co dzień z pakowarki i pojemników próżniowych Food Saver, więc na podstawie własnych doświadczeń mogę stwierdzić, że produkty przechowywane próżniowo zachowują swoje walory nawet trzykrotnie dłużej. 

bardzo-dobry-blender-prozniowy

Dlaczego blender próżniowy Kohersen

No cóż, blendery próżniowe nie należą do urządzeń najtańszych, ale jak widać na przykładzie blendera Kohersen można wyprodukować wysokiej klasy urządzenie, w przystępnej cenie. Zastosowanie przez producenta przydatnych i przemyślanych rozwiązań, intuicyjna obsługa oraz uniwersalność tego blendera w pełni zaspakaja nasze potrzeby. 

Pomimo dużych możliwości, obsługa blendera próżniowego nikomu nie sprawi trudności. Panel sterowania to zaledwie trzy przyciski funkcyjne (auto,  próżnia i blendowanie pulsacyjne), wyłącznik i pokrętło, umożliwiające regulację prędkości blendowania.

  • Blendowanie próżniowe (podciśnieniowe) 

Przy optymalnym podciśnieniu (80 kPa), blender zapewnia zachowanie koloru, chroni składniki odżywcze przed kontaktem z powietrzem oraz wzbogaca ich naturalny, świeży smak. 

  • Funkcja automatycznego tradycyjnego blendowania bez próżni

Gwarantuje, że nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę w kuchni może  bez problemu przygotować wszelkiego rodzaju soki i koktajle. 

  • Pełna kontrola nad blendowaniem

Możliwość regulacji prędkości w zakresie od 10 000 do 20 000 obr/min pozwala na pełną kontrolę konsystencji przygotowywanego posiłku.

  • Przechowywanie próżniowe

Dołączony dodatkowy pojemnik wykonany (tak jak kielich blendera) z bezpiecznego dla zdrowia Tritanu i wolny od BPA pozwala na przechowywanie przygotowanego posiłku w atmosferze próżni i zachowanie na dłużej jego walorów smakowych i odżywczych. Dzięki szczelnej pokrywie próżniowej  możesz go zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę, bez obawy rozlania zawartości.

bardzo-dobry-blender-prozniowy

Blenduj próżniowo co chcesz i kiedy chcesz 

Silnik o mocy 600 W i  20 000 obrotów na minutę pozwalają na uzyskanie idealnie gładkich koktajli. Blender próżniowy Kohersen został wyposażony w wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 6 warstwowe i 4 wymiarowe ostrza, które świetnie sobie radzą nawet z najtwardszymi składnikami i pozwalają uzyskać aksamitną konsystencję przygotowywanych potraw, także z włóknistych składników. Dużą zaletą jest możliwość demontażu zespołu ostrzy, co ułatwia utrzymanie blendera w czystości. Specjalna pokrywa dźwiękochłonna wycisza znacząco pracę urządzenia, dzięki czemu możesz korzystać z blendera, kiedy domownicy jeszcze śpią. 

Blender próżniowy Kohersen ma także wbudowany czujnik ochrony silnika, który zapobiega przegrzaniu jednostki napędowej, automatycznie wykrywa przeciążenie urządzenia i zapewnia bezpieczniejszą pracę. To o tyle istotne, że przegrzanie jest najczęstszą przyczyną awarii blenderów. Dodatkowo podwójna ochrona przełącznika indukcji magnetycznej umożliwia uruchomienie urządzenia dopiero po szczelnym i prawidłowym założeniu pokrywy dźwiękochłonnej na korpusie.  

Funkcje blendera próżniowego

Blender próżniowy, podobnie jak tradycyjne blendery umożliwia siekanie, blendowanie, miksowanie lub mielenie umieszczonych w kielichu składników. 

Wady blenderów próżniowych.

Nie spotkałam jeszcze urządzenia AGD, które nie miałoby żadnych wad. W przypadku wszystkich znanych mi blenderów próżniowych są to brak możliwości mycia poszczególnych elementów w zmywarce i cena.  Jednak na tle dostępnych na rynku urządzeń blender Kohersen wyróżnia się bardzo korzystnym stosunkiem jakości do ceny. Szybkość miksowania, cicha praca, wysokie obroty i odłączane ostrza sprawiają, że jest to moim zdaniem urządzenie godne uwagi, a koszt zakupu nie zrujnuje domowego budżetu.

Blender próżniowy Kohersen to trzecie urządzenie tej marki z którego korzystam. Klika lat temu w naszej kuchni zamieszkał robot termomiksujący Kohersen MyCook. Niedawno do zestawu dołączyły dwie patelnie Diamond Kohersen Black Cube. Materiał opracowałam we współpracy z marką Kohersen.

bardzo-dobry-blender-prozniowy
Bardzo dobry blender próżniowy.


Komentarze

  1. Ta próżnia w blenderze bardzo mnie zainteresowała. Warto wziąć tę zaletę pod uwagę przy wyborze blendera.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe i innowacyjne rozwiązanie. Zarówno funkcje jak i design przykuwają uwagę. Jestem pod ogromnym wrażeniem:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry blender w domu jest niezbędny. I nie warto na nim oszczędzać, porządny zakup zawsze się zwróci i będzie długo służył.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostałam zaciekawiona. Obok takiej próżni człowiek nie przejdzie obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe i funkcjonalne urządzenie. Blender próżniowy- warto się pokusić o jego zakup.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam od kilku lat blender próżniowy, ale innej marki. Nie wiedziałam właśnie po co ta próżnia. Faktycznie te koktajle są bardziej napowietrzone. A domowy shake w takim blenderze jest mega dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blender i będę miała go na uwadze przy wyborze następnego jak obecne wykończą się ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry blender jest niezastąpiony w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem ciekawa tego blendera, tym bardziej, że rozglądam się za jakimś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niejedna pani domu pewnie pokocha taki sprzet :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: